TNO levert meetapparatuur aan deelnemende schepen

MV Lelie en MV Westewind gaan als eerste van start

Na vijf maanden voorbereiding heeft TNO de meetinstrumenten voor het project SHORE SUPPORT uitgeleverd. Het gaat om 94 PDA’s met speciaal ontwikkelde software. Wilfried Post, verantwoordelijk onderzoeker bij TNO Defensie en Veiligheid: “Ik verwacht veel van deze meting. Bij testen op motorschepen Lelie en Flinterbaltica reageerde de bemanning bijzonder enthousiast”. De eerste resultaten worden na de zomer verwacht.

Inleiding
Vanaf maart 2009 start een onderzoek op 23 shortsea schepen bij diverse rederijen en kapiteineigenaren.
Op deze schepen worden de machinekamertaken herverdeeld met aanvullende walondersteuning. Hiermee wordt een instroommogelijkheid gecreëerd voor Nederlandse schoolverlatende officieren. Het project wordt ondersteund door de Nederlandse overheid en is aangemeld bij de Internationale Maritieme Organisatie. Details zijn te vinden op www.shoresupport.nl.

Meting
TNO volgt de deelnemende schepen gedurende een vol jaar. Tijdens deze periode worden zo’n 200.000 meetgegevens verzameld. Deze gegevens moeten aantonen wat de effecten zijn van de nieuwe bemanningssamenstelling. Wilfried Post: “Ik ben zeer benieuwd wat het oordeel is van de betrokken zeevarenden. Mogelijk is er een sterke groeicurve waarneembaar bij deze jonge marofs en kunnen we beoordelen of de arbeidsvoldoening verbetert”.

Aanmelden
Zeevarenden met een SWK of MAROF diploma, maar zonder HWTK bevoegdheid kunnen zich nog aanmelden bij de volgende deelnemende rederijen:

– Wagenborg Shipping BV ([email protected])
– Flinter Management BV ([email protected])
– Amasus Shipping BV ([email protected])

Bron: SHORE SUPPORT, 23-03-2009;