Topseizoen voor Cruiseport Rotterdam, meer dan 100 schepen dit jaar

Vandaag opende de AIDA Cara het cruiseseizoen voor Cruiseport Rotterdam. Het schip arriveerde om 07.30 uur aan de Holland Amerikakade, pal naast de AIDA Mar in hartje Rotterdam. Dit jaar komen er voor het eerst méér dan 100 cruiseschepen aan in Rotterdam. De afgelopen twee seizoenen waren dat er zo’n 80 per jaar.

De AIDA Cara opent het cruiseseizoen. Het schip ligt naast de AIDA Mar aan de Holland Amerikakade.. Dit jaar komen er méér dan 100 cruiseschepen aan in Rotterdam. Foto: Ries van Wendel de Joode
De AIDA Cara naast de AIDA Mar aan de Holland Amerikakade. Foto: Ries van Wendel de Joode

12 cruiseschepen voor het eerst in Rotterdam

Voor 12 cruiseschepen is het de eerste keer dat ze Rotterdam aandoen. Hoogtepunten daaronder zijn de aankomsten van ms Costa Mediterranea op 6 mei, ms Costa Smeralda op 22 oktober (tweede cruiseschip ooit dat vaart op LNG) en ms MSC Grandiosa op 4 november. Daarnaast zijn er de reguliere bezoeken met verschillende schepen van AIDA, Cruise & Maritime Voyages en MSC Cruises. Uiteraard keert ook ms Rotterdam weer terug dit jaar en bezoekt het ms Zuiderdam ook de cruisehaven.

Verhoogde toeristenbelasting

Onder de schepen is ook een aantal dat tot voor kort aanmeerden in Amsterdam. Door de verhoogde toeristenbelasting voor cruisepassagiers in de Amsterdam heeft onder meer rederij MSC nu voor Rotterdam gekozen in plaats van Amsterdam voor een aantal schepen. “Dat heeft ons effectief gezien vijftien schepen meer opgeleverd dan al geboekt was”, zegt Nick Hoogeweij van Cruise Port Rotterdam tegen RTV Rijnmond.

Green Cruising

“We zijn trots op deze gestage ontwikkeling. De cruisevaart is economisch belangrijk voor de stad en verduurzaamt gelukkig snel. Er is veel constructiefs gaande en we zijn hierover in overleg met de cruiserederijen, Havenbedrijf en de gemeente. Deze samenwerking is op zich al uniek”, aldus Mai Elmar, directeur Cruiseport Rotterdam.

LNG

“We gunnen 7 maart de eer aan twee AIDA schepen om het Rotterdamse cruiseseizoen te openen. Met hun ‘green cruising’ concept en de tewaterlating van de AIDA Nova – het eerste LNG aangedreven cruiseschip – zet deze Duitse rederij de toon in de verdere verduurzaming van de cruisevaart. Onze cruisehaven, op slechts twee uur rijden van Aken, Keulen of Düsseldorf, is eigenlijk de natuurlijke cruisehaven voor dit gebied van Duitse cruiseliefhebbers.”