Tornado-duo Booth/Nieuwenhuis bijna door de meting in Qingdao

Op zondag 10 augustus 2008 raakte het Nederlandse Tornado-duo Mitch Booth en Pim Nieuwenhuis grotendeels door de meting. In de brandende hitte van de olympische haven in Qingdao presenteerden de oranjezeilers hun catamaran en veelbesproken aan-de-windse gennaker. Dat betekent dat zij voornemens zijn dit revolutionaire zeil te gebruiken tijdens de 29ste Olympische Spelen. De klassemeters wierpen hun kundige blik op het materiaal. De Nederlanders moeten morgenochtend terugkomen voor de laatste dingetjes, zoals correctiegewicht. Als alles compleet is, wordt de meting definitief.

“Het gaat volgens planning”, aldus Booth zittend op zijn fiets. “We moeten een aantal dingen in orde maken, zoals lood als correctiegewicht. Dat is niet ongebruikelijk overigens. Het meten van de gennaker is begonnen, maar we hebben nog geen stempel. De meting is pas definitief als alles klopt.” Op de vraag of het zeil legaal is, antwoordde Booth: “De internationale zeilfederatie heeft aangegeven dat als het concept binnen de regels valt, het wordt toegestaan. Voor ons is het meer de vraag of het weer juist is. Op dit moment ziet het ernaar uit dat we één of twee dagen boven onze range van maximaal elf knopen wind krijgen. Verder zullen de condities perfect zijn. Maar goed, we hebben nu nog een dag om het aan te kijken.”

De meting van de Amerikanen Lovell/Ogletree, trainingspartners van de Nederlanders, staat volgens Booth op 13 augustus gepland. De Australische favorieten Bundock/Ashby volgen daarna. Beide teams zijn in het bezit van een zogenaamde code zero. Het is afwachten of zij uiteindelijk voor de conventionele of nieuwe gennaker zullen kiezen. Booth: “Ik denk dat iedereen nu eerst naar ons kijkt.”

De olympische Tornado-regatta begint op vrijdag 15 augustus 2008.

Bron: Team Zwitserleven, 11-08-2008;