Tornado-duo Booth/Nieuwenhuis laat Code Zero varen

Op donderdag 14 augustus 2008 nam het Tornado-duo Booth/Nieuwenhuis de moeilijke beslissing om de veelbesproken Code Zero te laten varen. Dat betekent dat de Nederlandse catamaranzeilers hun aandewindse gennaker toch aan de wal laten. Zoals eerder deze week aangegeven, baseerden de mannen zich op de weersvoorspellingen. Die gaven aan dat het drie tot vier dagen flink gaat waaien. Bovendien uit een andere richting dan normaal. Morgen komt de wind uit het noorden in plaats van uit het zuidoosten, zoals gebruikelijk in Qingdao. Morgen beginnen de Olympische Spelen voor de Tornado-klasse. De oefenrace van vandaag werd afgelast wegens te weinig wind.

“Het risico is te groot”, aldus Pim Nieuwenhuis. “Er wordt morgen 16 knopen voorspeld en zondag zelfs nog meer. Dan maken we een betere kans met het standaardset. Normaal gesproken komt de lichte wind hier uit het zuidoosten, maar voor de komende week is het vooruitzicht helemaal anders.” Het nieuwe zeil was echter voor de typische Qingdao-omstandigheden ontworpen. “We hebben altijd gezegd dat de keuze afhankelijk zou zijn van het weerbeeld”, aldus Nieuwenhuis.
Alle teams mogen twee gennakers inmeten, waarvan er één als reserve geldt. De Nederlanders besloten om zowel de conventionele als de nieuwe gennaker in te meten. Daardoor hadden ze vandaag tot 18.00 uur (lokaal) de kans om aan te geven welke van de twee het wedstrijdzeil zou worden. Hun Amerikaanse partners Lovell/Ogletree hadden die keuze niet, want zij hebben twee Code Zero’s met stempel. Zij gaan er dus wel mee varen. Nieuwenhuis: “We zullen eind van de week zien wie er gelijk heeft.”

Omschakelen
Volgens Nieuwenhuis is het geen probleem dat zij nu moeten omschakelen naar het conventionele zeil: “We hebben altijd twee trajecten naast elkaar laten lopen, want het weer kan nou eenmaal veranderen. We hebben dus ook aan de zeilontwikkeling van de gewone gennaker gewerkt. Het is natuurlijk wel jammer dat het zo loopt. Ik had liever lichtweer gehad, zodat we met dan ding hadden kunnen varen. Aan de andere kant hopen we normaliter op harde wind en zou dit ons droom weerbeeld zijn als we geen Code Zero hadden.” Daar is Booth het roerend mee eens: “Het is zeer teleurstellend dat we ons plan moeten bijstellen, maar het zou dom zijn als we het met deze voorkennis zouden doorzetten. Als de voorspellingen uitkomen, is dat perfect voor ons. We bekijken het van de positieve kant.”

Bron: Team Zwitserleven, 14-08-2008;