Trainingsbureau en Wagenborg Shipping met elkaar in zee

Trainingsbureau The Black Box gaat voor Wagenborg Shipping uit Delfzijl trainingen geven voor leidinggevenden aan boord van wereldwijd varende schepen. Deze trainingen zijn in samenwerking met Wagenborg ontwikkeld en volledig afgestemd op de dagelijkse praktijk aan boord.

In 2007 kreeg trainer Bob Maas het verzoek van Cees Horvers, hoofd bemanningszaken van Wagenborg Shipping, om mee te denken over een trainingsprogramma voor officieren aan boord van schepen. Wagenborg wil met dit trainingsprogramma bereiken dat medewerkers aan boord beter met elkaar communiceren en officieren effectiever leren leidinggeven. Dit trainingsprogramma moest geënt zijn op de werkelijke situatie aan boord van een schip. Om dit te bereiken, voer trainer Bob Maas tweemaal een week mee aan boord van schepen. Op basis van gesprekken met medewerkers en observaties aan boord ontwikkelde Maas een training op maat voor alle officieren.

Cees Horvers van Wagenborg: “Bij elke training ben ik zelf aanwezig. Hierdoor krijg ik ook feedback van de deelnemers wat wij als organisatie ‘aan de wal’ anders kunnen doen. Wereldwijd is er een tekort aan goede officieren. Door deze trainingen kunnen we samen met onze officieren knelpunten aan boord tijdig signaleren en waar nodig bijsturen. Daarnaast laat het zien dat wij als organisatie het welbevinden van al onze medewerkers serieus nemen en daarin willen investeren. Naar mijn weten zijn wij het eerste shippingbedrijf dat dergelijke maatwerktrainingen geeft.”

Inmiddels is een deel van de Nederlandse officieren getraind. De volgende stap is dat de officieren uit andere delen van de wereld, waaronder Oost-Europa, een training volgen. Wagenborg Shipping en The Black Box verwachten dat in 2010 alle officieren van de vloot een training hebben gevolgd.

Bron: The Black Box, 16-04-2009;