Twee deals ondertekend voor duurzamer Noord-Holland

Duurzaamheid

Een groot aantal organisaties in Noord-Holland hebben op 10 maart 2 deals gesloten om Noord-Holland duurzamer te maken. Organisaties zoals Rijkswaterstaat, provincie Noord-Holland, Schiphol, Havenbedrijf Amsterdam, waterschappen en verschillende gemeenten. Met de intentieverklaringen spreken de organisaties af om het gebruik van primaire grondstoffen versneld terug te dringen (circulaire economie). De 2e deal ziet toe op het terugdringen van het eigen energiegebruik en het samen opwekken van duurzame energie.

De ondertekening vond plaats tijdens de ‘Dag van de Samenwerking’, een initiatief van Rijkswaterstaat West-Nederland Noord. Doel van de dag is om samen met een groot aantal omgevingspartijen in Noord-Holland concrete afspraken te maken over het realiseren van duurzame oplossingen op het gebied van bereikbaarheid, energiebesparing, gebiedsontwikkeling en circulaire economie. De vertegenwoordigers van 26 verschillende organisaties gingen in gesprek over hoe zij elkaar kunnen inspireren en verder helpen. Concreet resultaat van de dag zijn de 2 ondertekende duurzaamheidsdeals.

Directeur-Generaal van Rijkswaterstaat, Jan Hendrik Dronkers: ‘Samenwerken biedt kansen om meer te bereiken en kosten te besparen. Landelijk investeren we al stevig in duurzaamheidsgerichte samenwerking, maar echte duurzaamheidsresultaten moeten vorm krijgen in de haarvaten van de samenleving, in de regio en dichtbij de burger. Noord-Holland pakt daarin een voortrekkersrol. Er zijn hier vandaag al 2 deals ondertekend en dit is slechts het begin.’

Circulaire economie: ‘gezamenlijke marktplaats voor grondstofstromen in Noord-Holland’
Bij een circulaire economie worden minder grondstoffen gebruikt, efficiënt ingezet, optimaal hergebruikt en op duurzame wijze gewonnen. Hierdoor wordt aantasting van milieu, leefomgeving en gezondheid zoveel mogelijk voorkomen. Jaap Bond, Gedeputeerde van de Provincie Noord-Holland, is mede initiatiefnemer van deze deal: ‘Met deze deal spreken wij af om het realiseren van een circulaire economie in Noord-Holland te versnellen. Als wij in 2050 in Nederland een circulaire economie willen verwezenlijken, is samenwerking essentieel. Met andere overheden, met het bedrijfsleven én met kennisinstellingen. Wij gaan ons onder andere inzetten om het gebruik van primaire grondstoffen te beperken en technische kennisontwikkeling te stimuleren. Ook nemen we in 2017 stappen in het uitwisselen en daarmee hergebruiken van onze grondstoffen.’ De deal is mede ondertekend door Provincie Noord-Holland, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht/Waternet, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, RVE Ruimte en Duurzaamheid, Schiphol, Havenbedrijf Amsterdam, AEB Amsterdam, Amsterdam Economic Board, ECN, gemeente Haarlemmermeer, LTO Noord, gemeente Amsterdam en Rijkswaterstaat West-Nederland Noord.

Klimaat & energie: ‘Samen duurzame energie opwekken op eigen grond in Noord-Holland’
Met de duurzaamheidsdeal op het gebied van het opwekken van duurzame energie willen de partijen een bijdrage leveren aan de mondiale doelstellingen die de opwarming van de aarde tegen moeten gaan. Dit doen zij door het eigen energiegebruik terug te brengen en, waar mogelijk, ook zelf duurzame energie op te wekken. De deal is mede ondertekend door Provincie Noord-Holland, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht/Waternet, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Liander, gemeente Ouder-Amstel, gemeente Medemblik, LTO Noord, gemeente Haarlemmermeer, RVE Ruimte en Duurzaamheid, gemeente Hoorn, Havenbedrijf Amsterdam, gemeente Amstelveen, gemeente Amsterdam en Rijkswaterstaat West-Nederland Noord.