Tweede Service Operation Vessel voor Merkur windpark ‘Esvagt Dana’

Rechtstreeks van de Zamakona scheepswerf in Bilbao, Spanje, kwam maandagmiddag het nieuwste Service Operation schip van Esvagt de Eemshaven binnen. De Deense rederij heeft met de komst van ‘Esvagt Dana’ de vloot vergroot naar inmiddels 43 schepen bestemd voor de offshore energy (olie en gas en offshore wind) markt.

Op woensdag 27 juni is het schip overgedragen aan de rederij waarna het vrijdag 29 juni vertrok richting de Eemshaven, zo meldt Eemshavenonline. Esvagt heeft voor het schip een contract gesloten met de windmolenbouwer GE die momenteel vanuit de Eemshaven het Merkur offshore windpark aan het bouwen is. Esvagt Dana gaat, na een mobilisatie, aan de slag in het park als Service Operation Vessel (SOV).

De Esvagt Dana is ruim 88 meter lang en 15 meter breed met een diepgang van 5,5 meter. Er is voor 76 personen accommodatie aan boord en ze kan een snelheid bereiken van maximaal 18 knopen. Het schip is afgemeerd in de Beatrixhaven onder agent van DHSS, die ook de andere SOV van het Merkur windpark bedient, de Vestland Cygnus.

Het Merkur offshore windpark wordt ongeveer 45 kilometer ten noorden van het eiland Borkum gebouwd. Er komen 66 GE Haliade 6 MW turbines in het windpark te staan met een totale capaciteit van 396 MW