Uitverkoop bij het Maritiem Museum Rotterdam

Rekwisieten- en doublettenverkoop op zondag 7 november

Wie zijn slag wil slaan op het gebied van tentoonstellingsrekwisieten en maritieme literatuur, moet op zondag 7 november in het Maritiem Museum Rotterdam zijn. Het museum verkoopt zijn ´dubbele´ maritieme boeken, tijdschriften en affiches en heeft een flinke opruiming gehouden voor wat betreft de tentoonstellingsrekwisieten. Bezoekers zijn welkom vanaf 11.00 uur. Vroege vogels hebben de meeste keus, maar wie geduld heeft, wacht een voordeeltje: elk uur zakt de prijs van de rekwisieten met 10%.

Levensgrote panda
Naast de doublettenverkoop staat de verkoop van rekwisieten op het programma. Het Maritiem Museum heeft regelmatig wisselende tentoonstellingen waarbij de beleving van het onderwerp centraal staat. Er wordt dan ook veel gebruik gemaakt van decor en rekwisieten om de waardevolle collectie aan het publiek te tonen en het verhaal te vertellen. De collectie gaat na afloop weer terug naar het depot, waar het museum meer dan een half miljoen objecten bewaard. Het ontbreekt echter aan ruimte om ook de vaak enorme decorstukken en rekwisieten te bewaren. Voorbeelden van voorwerpen die op 7 november in de verkoop gaan zijn: verscheidene soorten en maten knuffels, waaronder een reusachtige panda, gebruikt in de tentoonstelling ‘Beesten aan boord’. Banieren met luxe scheepsinterieurs uit ‘Glamour op de golven’, reproducties van de foto’s van Jens Fink-Jensen uit ‘De westkust van Europa’ en lichtbakken met de teksten ‘entree’ en ‘ingang’ die in het museum zelf hebben gehangen. Maar ook kleinere rekwisieten als schilderijlijsten, scheepskisten, vogelkooitjes en knutseltassen voor kinderen zijn deze dag te koop.

Dubbelingen in de collectie
De bibliotheek van het Maritiem Museum Rotterdam ontvangt met grote regelmaat schenkingen van maritieme boeken en tijdschriften. In veel gevallen zijn die reeds in de collectie aanwezig. Deze literatuur is van uitstekende kwaliteit en handelt over onderwerpen als koopvaardij, visserij, marine, maritieme geschiedenis, binnenvaart, cruisevaart en ontdekkingsreizen.

Voor Vrienden van het Maritiem Museum start de voorverkoop om 10.00 uur.

Bron: Maritiem Museum, 02-11-2010;