Van Oord bestelt twee sleephopperzuigers

Van Oord heeft twee sleephopperzuigers met een beuninhoud van circa 17.000 m3 besteld. Het Spaanse Construcciones Navales del Norte S.L., LaNaval, zal de schepen bouwen op zijn werf in Bilbao. Beide schepen komen in 2017 in de vaart. Deze opdracht is in lijn met Van Oord’s innovatieve investeringsprogramma en is onderdeel van het vervangingsprogramma van oudere sleephopperzuigers. De nieuwe schepen dragen bij aan de verdere modernisering van de vloot van Van Oord en luiden een nieuwe generatie sleephopperzuigers in. De nieuwe sleephopperzuigers hebben een beuncapaciteit van ongeveer 17.000 m3, zijn 158 meter lang en 36 meter breed. De schepen worden uitgerust met twee zuigbuizen, twee elektrisch aangedreven onderwater baggerpompen, twee binnenboord baggerpompen, zes bodemdeuren en een totaal geïnstalleerd vermogen van 23.680 kW. De accommodatie is geschikt voor 38 personen.

COO Paul Verheul: ‘Deze moderne schepen versterken het middensegment van onze vloot van sleephopperzuigers. Een groot laadvermogen in combinatie met een geringe diepgang maakt deze schepen zeer concurrerend in verschillende marktsegmenten, zoals op projecten voor kustbescherming.’

Tijdens de ontwerpfase is bijzondere aandacht besteed aan het energiemanagement van zowel het schip als het baggerproces. Verschillende aspecten van het ontwerp resulteren in een aanzienlijke reductie van het brandstofverbruik en CO2-uitstoot. De schepen worden uitgerust met verschillende innovatieve en duurzame systemen en krijgen een Green Passport en Clean Ship Notation. Van Oord heeft de schepen in eigen huis ontworpen in samenwerking met C-JOB Naval Architects.

Meer… Van Oord