Van Oord doopt Goliath, de grootste baggerkraan ter wereld

Op 24 januari 2009 is de Goliath gedoopt op de Van Oord werf in Moerdijk. Deze drijvende graafmachine, type Backacter 1100, gemonteerd op een ponton met drie spudpalen, is het grootste type hydraulische baggerkraan ter wereld. De Goliath is in Nederland ontworpen en gebouwd en onder meer bestemd voor baggerwerk in havens en dienstverlening aan de offshore-industrie wereldwijd. Mevrouw Lisette van Herwijnen, echtgenote van directeur John van Herwijnen, heeft de doophandeling verricht. De doop werd bijgewoond door meer dan duizend gasten en medewerkers van Van Oord.

De Goliath kan worden uitgerust met een graafbak van 25 tot 40 kubieke meter inhoud (vergelijkbaar met de inhoud van een gemiddelde studentenkamer) en kan werken tot een baggerdiepte van 26 meter. Het totale geinstalleerde motorvermogen bedraagt 5.000 PK, vergelijkbaar met het vermogen van vijftig flinke personenauto’s.

Van Oord heeft een omvangrijk investeringsprogramma van EUR 800 miljoen in uitvoering. Het investeringsprogramma omvat verder de bouw van een tweede Backacter 1100, de grootste in Nederland gebouwde sleephopperzuiger, het grootste valpijpschip ter wereld, een zeer zware zelfvarende cutterzuiger, zes 10.000 kubieke meter zandtransportbakken en vier zelfvarende splijtbakken met een laadvermogen van elk 2.500 kubieke meter.

Bron: Van Oord, 27-01-2009;