Van Oord gaat 600 hectare nieuw land aanleggen in Mexico

Een groot landaanwinningsproject in Mexico is aan Van Oord gegund. Gisteren, 2 juni, heeft de Mexicaanse president Andrès Manuel Lopèz Obrador het startschot gegeven voor de aanwinning van land in het kader van de nieuwe PEMEX (Petróleos Mexicanos)-raffinaderij in Dos Bocas, Tabasco. Binnen 10 maanden gaat Van Oord 12 miljoen kubieke meter zand winnen om 600 hectare nieuw land mee aan te leggen.

landaanwinning met cutter suction dredger Athena Foto Van Oord
Cutter suction dredger ‘Athena’ Foto, Van Oord.

PEMEX heeft het project, met een contractwaarde van zo’n 235 miljoen euro, toegekend aan een consortium van Van Oord en Grupo Huerta Madre S.A.P.I. de C.V. Het project omvat ook de dynamische verdichting van 400 hectare land en 6 miljoen kubieke meter droog grondverzet.

Voor de landaanwinning gaat Van Oord een van hun grootste cutterzuigers, type Athena, en een middelgrote sleephopperzuiger inzetten.

Eenmaal in gebruik zal de Dos Bocas-raffinaderij zo’n 340.000 vaten ruwe olie per dag verwerken. Dat maakt Mexico zelfvoorzienend op het gebied van geraffineerde aardolieproducten en komt de onafhankelijkheid van het land ten goede.