Van Oord gaat offshore windpark Hollandse Kust (noord) aanleggen

Aansluitend op de bekendmaking dat CrossWind de vergunning heeft verkregen voor offshore windpark Hollandse Kust (noord), maakt Van Oord bekent dat het de opdracht heeft gewonnen voor de Balance of Plant-werkzaamheden. CrossWind is een joint-venture van Shell en Eneco.

Offshore Installation Vessel Aeolus. Foto, Van Oord
Offshore Installation Vessel Aeolus. Foto, Van Oord

Als Balance of Plant-aannemer is Van Oord verantwoordelijk voor de engineering, inkoop, bouw en installatie van de fundaties, de verbindingskabels en het transport en installatie van de windturbines. Van Oord zet daarbij zijn offshore installatieschepen Aeolus, MPI Adventure en MPI Resolution en kabellegger Nexus in.

Wind op zee is essentieel voor de energietransitie in Nederland. De Routekaart windenergie op zee 2030 van de Nederlandse regering voorziet in de realisatie van meer dan 11 GW aan offshore windparken, die in 2030 op land moeten zijn aangesloten. Van Oord heeft de laatste jaren een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling en bouw van diverse offshore windparken, zoals Gemini en Borssele III & IV en kavel V. Hollandse Kust (noord) krijgt een capaciteit van 759 MW en levert jaarlijks minimaal 3,3 TWh. Dat is genoeg duurzame energie om meer dan 1 miljoen huishoudens in Nederland van groene stroom te voorzien. CrossWind verwacht dat het windpark in 2023 operationeel is.

Foto: Offshore Installation Vessel Aeolus. Foto, Van Oord