Van Oord installeert laatste turbine in grootste windpark van België, Norther

Vandaag installeerde Van Oord de laatste van de in totaal 44 windturbines van het Norther offshore windpark. Het bereiken van deze mijlpaal en het al leveren van duurzame energie levert een belangrijke bijdrage aan de energietransitie.

Aeolus in Norther offshore windpark. Foto, Norther.
Aeolus in Norther offshore windpark. Foto, Norther.

Van Oord is als hoofdaannemer gecontracteerd. De volledige scope, van de installatie en het begraven van de kabels, de installatie van het offshore hoogspanningsstation (OHVS) tot de installatie van de turbines, is eerder voltooid en in minder dan 9 maanden. Van Oord heeft een breed scala aan materieel ingezet bij het project, zoals offshore installatieschip Aeolus, de nieuwste trencher Dig-It en kabellegschip Nexus.

Het 370 MW offshore windpark levert aan bijna 400.000 huishoudens duurzame energie. Het Norther offshore windpark brengt het doel van België om in 2020 13 procent van zijn energiebehoefte uit duurzame energie te halen, een stuk dichterbij.

Eind februari zijn de eerste 4 turbines al aangesloten op het stroomnet van Belgie en werd er al stroom geleverd aan enkele duizenden gezinnen.