Van Oord komt met eerste LNG-aangedreven kraanschip

Van Oord heeft opdracht gegeven tot de bouw van een nieuw kraanschip. Dit wordt het eerste LNG-aangedreven schip binnen de Van Oord-vloot en zal de naam ‘Werkendam’ krijgen. Het kraanschip zal met name worden ingezet bij de uitvoering van Nederlandse projecten van de dochteronderneming Paans Van Oord.

De Werkendam wordt gebouwd door de werf Neptune in Hardinxveld-Giessendam. De bouw van het kraanschip neemt ongeveer 12 maanden in beslag. Wanneer het schip klaar is, vaart het volledig op LNG, met gasolie als back-up. Met een tank van 38 m3 op het achterdek kan de Werkendam genoeg LNG aan boord opslaan om 14 dagen te varen en te opereren zonder LNG bij te tanken.

Sensoren meten het energiegebruik en overcapaciteit wordt opgeslagen aan boord
Dankzij slimme eigenschappen verbruikt het schip minder brandstof, waardoor de CO2-uitstoot daalt zonder dat de operationele productie afneemt. De Werkendam wordt uitgerust met verschillende sensoren en mogelijkheden voor energieopslag. De sensoren meten het energieverbruik van de systemen aan boord, waarbij het zelfs mogelijk is om overcapaciteit op te slaan en te hergebruiken, zoals bijvoorbeeld bij het gebruik van de kraan. De meetinformatie zorgt er ook voor dat de bemanning inzicht heeft in het energieverbruik en hierop adequaat kan inspelen.

Jaap de Jong, staff director Ship Management Department bij Van Oord: ‘Energieefficiëntie is één van de speerpunten op onze duurzaamheidsagenda. Om onze CO2- voetafdruk te verkleinen, onderzoeken we het gebruik van alternatieve brandstoffen, zoals LNG en biobrandstof. Met deze investering doen wij ervaring op met LNGaangedreven schepen en de bijbehorende voordelen.’

Specificaties:
Lengte 68.40 m
Breedte 11,40 m
Beuncapaciteit 700 m3
Voortstuwing 2 x 550 kW
Boegschroef 450 kW
Vermogen LNG generator 3 x 475 kW
LNG-tank 1 x 38 m3
Spudpalen 2 x, elektrisch aangedreven
Kraan – Type: 4-draads grijperkraan
Hijscapaciteit: 20 t op 20 m en 25 t op 16 m

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten