Van Oord levert Belwind op en bestelt nieuw installatieschip voor offshore windenergiemarkt

Van Oord heeft de aanleg van de Belwind Fase I offshore windpark voor de kust van Zeebrugge in België voltooid. Op donderdag is Belwind officieel in gebruik gesteld.

Het Belwind Fase I offshore windpark is in een recordtijd van vijftien maanden gerealiseerd en voorziet 175,000 huishoudens van groene stroom. Van Oord was verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw van alle fundaties, de complete elektrische infrastructuur en de aansluiting op het elektriciteitsnet aan de wal. Het offshore windpark Belwind Fase I omvat 55 windturbines en één offshore hoogspanningsstation. Het park ligt ongeveer 50 km uit de kust van België, in waterdieptes van 15 – 32 meter. Tot op heden is Belwind Fase I het meest ver uit de kust gelegen offshore windpark ter wereld. De uitvoering van het project startte in augustus 2009. In februari 2010, was de bouw van de 56 fundaties – bestaande uit stalen ‘monopalen’ met een gewicht van 400 ton per stuk en de transitie stukken elk met een gewicht van 160 ton – met succes gerealiseerd. Tussen april en augustus 2010 werden de 55 Vestas V90 windturbines met een vermogen van 3 Megawatt elk op de fundaties geïnstalleerd.

Tegelijkertijd heeft Van Oord opdracht gegeven voor de bouw van een transport- en installatieschip voor de aanleg van windparken op zee. Het schip wordt gebouwd bij de Duitse werf Sietas in Hamburg.
Het nieuw te bouwen zeer innovatieve en geavanceerde transport- en installatieschip voor de aanleg van offshore windparken heeft een lengte van 139 meter, een breedte van 38 meter, een ontwerpdiepgang van
5,7 meter en een vaarsnelheid van 12 knopen (zie artist impression). Het schip wordt uitgerust met een kraan die 900 ton kan tillen en accommodatie voor 74 mensen. De oplevering vindt plaats in september 2012.

Afgelopen decennia is Van Oord bij de bouw van verschillende offshore windparken op de Noordzee betrokken geweest, deels als aannemer van onderdelen van parken en deels als EPC (Engineering, Procurement, Construction) aannemer, verantwoordelijk voor ontwerp, inkoop en uitvoering. Belwind is het tweede windmolenpark dat Van Oord, in de rol van EPC aannemer heeft gerealiseerd. In 2007 voltooide Van Oord het Prinses Amalia windpark voor de kust van IJmuiden in Nederland. Beide projecten bevestigen de leidende rol van Van Oord op de markt voor de aanleg van offshore windparken in Noord-West Europa.

Bron: Van Oord, 13-12-2010;