Van Oord ontwikkelt oplossing voor baggeren op grote diepte

Gedurende de afgelopen jaren heeft Van Oord een techniek ontwikkeld voor het baggeren op grote waterdiepte. Het Deep Excavation System (DES) is een innovatieve methode om het profiel van de zeebodem geschikt te maken voor het installeren van offshore-pijpleidingen. Van Oord heeft het octrooi op de techniek verkregen.

Wanneer er offshore-pijpleidingen moeten worden gelegd, wordt een oneffen zeebodem vooraf geprepareerd door het aanbrengen van grote hoeveelheden steen. Als alternatief voor deze zogenaamde Subsea Rock Installation (SRI) techniek, heeft Van Oord in Australië en Noorwegen het Deep Excavation System toegepast. Bij deze projecten werden enkele duizenden kubieke meters harde en zachte grond gebaggerd in plaats van de installatie van honderdduizenden tonnen steen. Het combineren van deze baggertechniek met SRI kan een kosteneffectieve oplossing zijn voor het voorbereiden van zeebodems voor de installatie van pijpleidingen.

Om te kunnen baggeren op diepten variërend van 100 tot tenminste 1.000 m kunnen de flexibele valpijpschepen Stornes en Bravenes (operationeel in 2016) van Van Oord worden uitgerust met het in eigen huis ontwikkelde Deep Excavation System. Dit systeem bestaat uit een combinatie van een geavanceerde grijper en een FPROV (Fall Pipe Remotely Operated Vehicle). Het DES heeft een zeer nauwkeurig positie controlesysteem. Bovendien veroorzaakt het weinig vertroebeling in het water, wat heel belangrijk is als de werkzaamheden worden uitgevoerd in de buurt van een kwetsbaar marien milieu, zoals koraal.

‘Vandaag de dag worden olie en gas gewonnen op velden die heel geïsoleerd en op grote diepte liggen, waarna de olie en het gas over lange afstanden worden vervoerd. Om onze opdrachtgevers te helpen om deze uitdagingen het hoofd te bieden, ontwikkelen wij speciaal voor hen oplossingen op maat. Het Deep Excavation System is zo’n voorbeeld van onze marine ingenuity en vormt een waardevolle aanvulling op ons integrale pakket aan offshore activiteiten’, aldus Joep Athmer, directeur Van Oord Offshore.

Meer… Van Oord