Van Oord zet ferme stap op Aziatische offshore windmarkt

Van Oord is benoemd tot preferred contractor voor een groot windproject van 640 MW in Taiwan. Met dit contract zet Van Oord een ferme eerste stap op de Aziatische offshore windmarkt. Het Yunlin project heeft een contractwaarde van ongeveer 500 miljoen euro. Van Oord is verantwoordelijk voor het ontwerpen, (laten) fabriceren en installeren van de 80 fundaties. De voorbereidingen van het windpark, dat 8 kilometer uit de kust van Yunlin County gaat komen, starten meteen.

Het Yunlin offshore windproject wordt ontwikkeld door de Duitse projectontwikkelaar wpd. De Financial Close wordt eind 2018 verwacht. Begin 2020 zijn de eerste fundaties beschikbaar voor installatie. De installatieperiode vindt ook plaats in 2020. Hierbij worden de monopiles, de scour protection, de transition pieces en de windturbines geïnstalleerd.

‘In Azië, en met name in Taiwan, wordt volop geïnvesteerd in wind op zee. Het Yunlin project is een geweldige kans voor Van Oord om ook buiten Europa onze expertise te laten zien. We kijken ernaar uit om met onze lokale partners bij te dragen aan de energietransitie van Taiwan’, vertelt CEO Pieter van Oord.

Energietransitie in Taiwan
De offshore windstrategie van Taiwan wordt gedreven door de wens om kernenergie uit te faseren. Hoge windsnelheden, beheersbare afstanden wat betreft kust- en waterdiepte en een vooruitstrevend overheidsbeleid maken wind op zee een aantrekkelijk alternatief voor energieopwekking. De Taiwanese overheid heeft als doel om 5,5 GW aan offshore windprojecten te installeren voor 2025.

Het Yunlin project is onderdeel van het feed-in-tarief (“FIT)”-programma van de Taiwanese overheid. Dit houdt in dat het wordt verbonden met het Taiwanese netwerk en een langdurig stroomcontract van 20 jaar mogelijk maakt. In 2020 moet ongeveer 350 MW op het grid zijn aangesloten, het resterende deel in 2021.

Eerdere projecten van Van Oord in Taiwan
Het Yunlin project is het eerste offshore windproject voor Van Oord in Taiwan en bovendien het eerste windcontract buiten Europa. Taiwan is bekend terrein vanwege eerdere bagger- en offshore projecten. Eind 2017 leverde Van Oord één van Taiwan’s grootste landaanwinningsprojecten op. Met de aanleg van 250 hectare nieuw land in de haven van Kaohsiung werd een positieve bijdrage geleverd aan de economische ontwikkeling van het land en hiermee won Van Oord tevens de Golden Quality Award. Deze prijs is een belangrijke onderscheiding van de Public Construction Commission van de Taiwanese regering.