Van Rijsselberge begint Olympische campagne met overwinning

Dorian van Rijsselberge (20) wint de RS:X Windsurferklasse tijdens de Rolex Miami Olympic Classes Regatta 2009. De jonge Texelaar, die vorig jaar op een haar na de kwalificatie voor de Olympische Spelen miste, laat zien dat hij zijn zinnen gezet heeft op deelname in London 2012. Rijselberge ging bijna de hele week aan de leiding en won de allesbeslissende medal race overtuigend.

RS:X hoofdcoach Jacco Koops was vol lof over zijn pupil die recent in de Delta Lloyd Kernploeg is opgenomen. “Dorian maakt echt een stap hier. Hij presteert heel stabiel in verschillende omstandigheden. Dat is hoopgevend. Ik heb respect voor wat hij hier laat zien. Op jonge leeftijd zo volwassen varen tegen zeer ervaren tegenstanders. Dat is knap. Die eindoverwinning is natuurlijk heel mooi, maar het gaat vooral om de inhoud en het proces. Verder ben ik blij te zien dat de samenwerking met Aron McIntosh ook heel goed gaat.”

Rijsselberge zelf was heel blij. “Het voelt gewoon heel top dat je de medal race kan winnen. Iedereen is dan op zijn scherpst. Echt lekker, want dit waren zeker niet de minste mannetjes”, meldde hij lachend vanuit Miami. “De trainingen in Israel met Aron hebben geholpen. Ik vind het fijn dat we een hoop lol hebben tussen al het harde werken door.”

Pieter-Jan Postma werd derde tijdens de medal race in de Finn klasse. Postma eindigde daarmee op een vijfde plaats in het eindklassement. Jacco Koops analyseerde de serie van Postma als volgt: “We hebben samen met Pieter-Jan zijn individuele coach Nenad Viali wat veranderingen doorgevoerd. Daar moet hij nog meer grip op krijgen. Het is de start van een traject om een stabiele topper te worden.”

Koops geeft de twee zeilers een week vrij. Daarna reizen ze af naar de Alpen voor een week intensieve fysieke trainingen. Postma gaat vervolgens trainen met de Slowaken en Kroaten in Split (Kroatië). Rijsselberge vervolgt zijn training in Buzios (Brazilië). Het volgende evenement voor beide zeilers uit de Delta Lloyd Kernploeg is de Sofia Cup begin april in Palma de Mallorca.

Bron: Watersportverbond, 02-02-2009;