Varen onder invloed

Zaterdag omstreeks 18.00 uur heeft de politie tijdens een vaarsurveillance in het Streekbos een 50-jarige man uit Grootebroek aangehouden voor het varen onder invloed van alcohol.

De agenten waren op vaarsurveillance toen zij de man controleerden. Na een blaascontrole bleek dat de schipper onder invloed was van alcohol. Uit zijn uitgeademde lucht bleek dat hij ongeveer 4,5 maal de voor hem geldende maximale norm heeft overschreden. De agenten hebben de man aangehouden.

Wat zijn de regels voor alcoholgebruik op het water?
U mag niet met een schip (laten) varen als u (als schipper) onder invloed bent van alcohol. Het alcoholgehalte van uw bloed mag niet hoger zijn dan 0,5 promille. Dit geldt zowel voor de pleziervaart als voor de beroepsvaart.
Om te controleren of u alcohol gedronken heeft, kan de waterpolitie u een ademtest laten doen. Voor het weigeren van de ademtest kunt u een boete krijgen.
voor het varen onder invloed van alcohol krijgt u een boete. Een overzicht van boetes op het water vindt u in de boetebase van het Openbaar Ministerie. In het uiterste geval kan u ook de vaarbevoegdheid worden ontzegd.
Voor meer informatie over vaarregels bekijk; https://www.politie.nl/onderwerpen/vaarregels.html#wat-zijn-de-regels-voor-alcoholgebruik-op-het-water