Vechtdagen, de herontdekking van onze Vecht…

Ommen en de Vecht zijn door de eeuwen heen onlosmakelijk met elkaar verbonden. In de Middeleeuwen hadden de Ommenaren het belang van de Vecht ontdekt. Eigenlijk al ver daar voor. Met als hoogtepunten misschien wel de tijd dat Ommen stadsrechten kreeg en volgens sommigen belangrijker was dan Zwolle en in de periode dat de stad zich aansloot bij het Hanzeverbond in de Middeleeuwen. Ommen was vanaf die tijd een echte Hanzestad en kan genoemd worden in een rijtje met Kampen, Zwolle, Deventer, maar ook met steden als Hamburg, Keulen en Riga.

Dit jaar kunt u onze Vecht (her)ontdekken. Evenals vorig jaar heet de stichting Ommer Vechtdagen weer de schouders eronder gezet om een sfeervol evenement te organiseren waarbij de Vecht weer een prominente rol zal krijgen. Wij nodigen u uit op om op vrijdag 5 en zaterdag 6 september tijdens de derde editie van de Ommer Vechtdagen te genieten van een bruisend programma op en rond onze Vecht. Het mag natuurlijk duidelijk zijn dat het thema maritiem en water diep verankerd ligt in ons programma met o.a. een exclusieve kunstmarkt, botenparade, schippersontbijt, scholenspel, diverse demonstraties, Reuze Kano Race en een shantykorenfestival.

Tijdens uw bezoek zult u in de haven worden ontvangen door muziek dat lekker in het gehoor ligt. Zij zullen u misschien meenemen naar herinneringen van weleer of u geniet er gewoon van terwijl u uw ogen laat ronddwalen langs de verschillende boten die langs de kade liggen afgemeerd.

Exclusieve kunstmarkt
Op zowel de vrijdag, als ook op zaterdag zullen tientallen kunstenaars op een exclusieve kunstmarkt hun werk poseren. De diverse kunstenaars bieden gezamenlijk een veelzijdigheid van werk aan. Van schilderijen tot keramiek en van decoratie tot beelden. Tijdens deze kunstmarkt zullen de kunstenaars etaleren welke rijkdom aan artistiek talent in het Vechtdal is te vinden. Op zaterdag zal er tevens tijdens de Vechtdalfair een ontmoeting worden gearrangeerd tussen u en verschillende streekproducten uit het Vechtdal.
Voor meer informatie en opgave van kunstenaars of streekproducenten:
Harriet Weitkamp tel. 0529 – 463535

Reuze Kano Race
Op het water kunt u met uw bedrijf of vereniging, buren of vrienden een titanenstrijd aangaan in speciale reuze kano’s. U kunt u vanaf nu opgeven met een team van tien personen. Tijdens het middagprogramma zult u in een knock-outsysteem strijd leveren en mag u zich misschien aan het eind van de dag Reuze-Kano-Race-kampioen van de Vecht noemen en met een mooie geldprijs naar huis gaan. Het inschrijfgeld bedraagt € 50,- per team en u mag hiervoor een sponsor zoeken.

Botenparade voor grote en kleine vaart
Mocht u denken dat u kwaliteiten meer liggen op het creatieve vlak dan willen we u vragen of u wilt deelnemen aan onze versierde botenparade voor ‘grote en kleine vaart’ U mag deelnemen met een bestaande boot of een eigen gemaakte ‘gondel’ die u kunt vermaken tot een drijvend kunstwerk op de Vecht. De eerste afvaart van de gondels zal ’s middags om 15.00 uur zijn en ’s avonds om 22.30 zal de gondelvaart nogmaals te bewonderen zijn, maar dan zullen de schipper hun objecten sfeervol verlichten. Aansluitend zullen ook de prijswinnaars bekend worden gemaakt. Ook hier zijn naast de eer en eeuwige roem, geldprijzen aan verbonden. Mocht u niet in het bezit zijn van een bootje, de organisatie heeft een klein aantal ‘gondels’ in bruikleen voor eventuele deelnemers.

Voor informatie of opgave voor deelname aan de Reuze Kano Race of de botenparade voor ‘grote en kleine vaart’ kan bij Gerrit Martens tel. 0529 – 456374 of [email protected].

Shantykorenfestival
Het afsluitende hoogtepunt van de Ommer Vechtdagen is het shantykorenfestival . Het concert begint met een shantykoor en zal daarna worden beantwoord door het geluid van het volgende shantykoren en zal wordt afgewisseld met een piratenkoor. Wanneer de laatste noten over het kabbelende water van de Vecht wegebben zal de deken van middernacht over de stad trekken.

De organisatie hoopt op een bruisende, sfeervolle en bovenal gezellige editie van de Ommer Vechtdagen.

Bereikbaarheid
Het evenement is te bereiken met de auto. Het evenemententerrein ligt tussen de Vecht en de doorgaande weg Zwolle

Bron: Ommer Vechtdagen, 21-07-2008;