Veel schepen ongecontroleerd Nederlandse havens in

Maritieme informatiebedrijf Winward maakte dit bekend na een data-analyse te maken in opdracht van het AD. Uit die analyse blijkt dat zeker 75 schepen per maand aanleggen in een Nederlandse haven waarvan de herkomst niet te achterhalen is.

Normaliter kan van elk schip na gegaan worden waar deze is geweest voordat het de Nederlandse wateren in voer. Dit aan de hand van een identificatienummer of GPS signalen. Wanneer een schip haar identificatienummer veranderd vlak voor het betreden van de Nederlandse wateren kan er niet achterhaald worden waar het schip eerder heeft aangelegd. Daarnaast wordt de GPS ook regelmatig uitgezet zodat het schip niet zichtbaar is.

Het gebruiken van een ‘schoon’ identificatienummer of het uitzetten van een GPS signaal kan duiden op illegale activiteiten zoals smokkel maar het kan ook zijn om het schip veilig gevaarlijke wateren te laten passeren zoals bij Libië. De Nederlandse Kustwacht houdt deze situatie in de gaten maar kan niet de herkomst van alle schepen controleren.