Veerse Admiraliteitsdagen aftrap van marine-evenementen

Veerse Admiraliteitsdagen aftrap van marine-evenementen- Maritiem evenement vol demonstraties en muziek in eerste weekend juni 15 mei 2013 ­ 11:27 Van 31 mei tot en met 2 juni worden de Veerse Admiraliteitsdagen gehouden. Het evenement staat stil bij de 525-jarige band tussen Veere en de marine. Tijdens het evenement kunnen de bezoekers genieten van maritieme demonstraties, live muziek en een weekend lang festiviteiten.

De Veerse Admiraliteitsdagen zijn een gezamenlijk initiatief van de Koninklijke Marine, Veerse ondernemers en de gemeente Veere. De Koninklijke Marine bestaat dit jaar 525 jaar en sluit in de oorspronkelijke Admiraliteitsteden (er zijn tien plaatsen in Nederland die het predicaat ‘Admiraliteitsstad’ hebben, omdat daar destijds één van de Admiraliteiten zetelden) aan bij evenementen om de hechte band tussen deze steden en de marine te benadrukken. Veere was de eerste Admiraliteitstad en de marine is hier ontstaan doordat op 8 januari 1488 Maximiliaan van Oostenrijk de ‘Ordonnantie op de Admiraliteit’ uitvaardigde . Vanaf dat moment kreeg het gebied (nu Nederland en België) een eigen marine. De marine werd bestuurd door de Heren van Veere.

Eerste evenement
Het is daarom niet verwonderlijk dat Veere als eerste van de oorspronkelijke Admiraliteitsteden feestelijk stil staat bij haar marinehistorie. ‘Het begint waar het allemaal is begonnen’, licht kapitein-ter-zee Anton Nieland toe.

‘Tijdens de rest van dit jubileumjaar sluit de marine ook bij de andere Admiraliteitsteden aan bij een lokaal evenement. Op deze manier willen we de verbondenheid tussen stad en marine uiten’, besluit het hoofd van de marine 525-organisatie.

Festiviteiten
Op 31 mei vanaf 15.00 uur starten in het stadje Veere de festiviteiten. Deze duren tot zondag 2 juni, eind van de middag. De Koninklijke Marine is prominent aanwezig met meerdere schepen, de Koninklijke Marine Roadshow, de Reünie Matrozenkapel en een delegatie mariniers. Op zaterdagavond is er een concert van de Marinierskapel in de Grote Kerk en een Admiraliteitslezing door dr. Louis Sicking (verbonden aan de Universiteit van Leiden) voor genodigden.

Demonstraties
Tijdens de Veerse Admiraliteitsdagen zijn er diverse demonstraties. Sppeciale eenheden van mariniers gaan abseilen vanaf de Grote Kerk en Campveerse Toren. Ook voert de marine vanaf het water landingen uit en laat de KNRM zien hoe zij drenkelingen uit zee redden. Verder is er een lichtshow, een vloot van meer dan 40 rond- en platbodemvaartuigen en diverse shantykoren. Ook zijn er demonstraties van de re-enactmentgroep ‘Allemansend’.

Marinedagen en Sail Den Helder
Het hoogtepunt van het 525-jaar vindt van 20 tot en met 23 juni plaats in Den Helder.

Dan vinden de Marinedagen plaats, samen met het maritieme evenement Sail Den Helder. De aftrap van dit maritieme spektakel is een grote Saamhorigheidsdag op donderdag 20 juni, waarbij àl het huidige en voormalige marinepersoneel met partner welkom is op de Nieuwe Haven in Den Helder. ‘Het belooft de grootste marinereünie ooit te worden en een ieder kan zich gratis inschrijven via www.marine525.nl. Jong en oud, burger en militair, man en vrouw’, aldus Nieland.