Veilig parkeren voor vrachtwagens in Rotterdamse haven

  • binnenland

VolkerWessels (met de dochterondernemingen KWS Infra, Vialis en PCH) gaat drie ‘Truck Parkings’ in de Rotterdamse haven bouwen en beheren. VolkerWessels kwam als beste partij uit de bus bij de bijzondere aanbestedingsprocedure waarin prijs voor 40% en kwaliteit voor 60% meewoog. Het Havenbedrijf Rotterdam investeert ruim 4 miljoen in de aanleg en exploitatie van drie bewaakte full service parkeercentra voor vrachtwagenchauffeurs die in de haven moeten overnachten.

Drie Truck Parkings
Het gaat om twee locaties in de Botlek (één bij Restaurant De Punt en één bij Truckcafé Freddy’s) en één in de Waalhaven (de huidige Truck Parking aan de Beatrix de Rijkstraat vlakbij Truckcafé Appie Happie wordt ingrijpend verbouwd). In totaal komen er 268 parkeerplekken bij. Geplande opening van de nieuwe voorzieningen is 1 juli 2012.

Bewaakt, schoon en betaalbaar
De Truck Parkings zijn 365 dagen per jaar en 24 uur per dag toegankelijk. Verblijf is overdag gratis, ’s nachts betaalt men een vergoeding van € 1,- per uur, met een maximum van € 10,-. Naast goede basisvoorzieningen, zoals douches, WC’s, hekken, verlichting, cameratoezicht en een wachtruimte, krijgen de Parkings Wifi, stroom voor koelmotoren en regelmatige schoonmaak.

De nieuwe bewaakte parkeerplaatsen in de haven bieden voor chauffeurs een goede mogelijkheid om tijdens de spits te pauzeren en te rusten. Samen met De Verkeersonderneming zet het Havenbedrijf zich in om het verblijf op de parkeerplaatsen extra aantrekkelijk te maken tijdens de avondspits.

Veilig alternatief
Diefstal van vrachtauto’s en lading veroorzaakt in Nederland jaarlijks 350 miljoen euro schade. Ook de Rotterdamse haven heeft hiermee te maken. Jaarlijkse bezoeken honderdduizenden vrachtwagens de Rotterdamse haven om lading te brengen of te halen. Een deel van de chauffeurs moet in het gebied wachten of zelfs overnachten. Omdat de huidige parkeervoorzieningen onbewaakt zijn, komt veiligheid van chauffeurs en hun lading in het geding. Ook trekt de concentratie van wachtende chauffeurs een zware wissel op bestaande – veelal openbare – ruimte en voorzieningen in de haven (denk aan overlast en slijtage).

Met de inrichting van de drie bewaakte Truck Parkings in lijn met de Europese kwaliteitsnorm biedt het Havenbedrijf chauffeurs een comfortabel en veilig alternatief.

VolkerWessels
VolkerWessels  is een Nederlands bouwconcern met een decentrale organisatievorm. Het concern heeft 16.600 medewerkers in 125 werkmaatschappijen. Deze bedrijven zijn actief op de volgende gebieden: woning- en utiliteitsbouw, industriebouw, vastgoedontwikkeling, betonen waterbouw, wegenbouw, energie, water en telecom infrastructuur, spoorwegbouw, installatietechniek, verkeerstechniek, parkeermanagement, bouwtoelevering en advies en dienstverlening. VolkerWessels heeft vestigingen in Nederland, België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Canada en de Verenigde Staten.

Meer… Port of Rotterdam

Related news

List of related news articles