Verder onderzoek naar Nederlands oorlogsschip in Finse Golf

  • binnenland

Op woensdag 29 juni is het vervolgonderzoek begonnen naar het wrak van een eeuwenoud oorlogsschip op de bodem van de Finse Golf. Omdat het vermoedelijk om een Nederlands oorlogsschip gaat, is de Nederlandse Staat vooralsnog eigenaar van het wrak. Duikers van het Finse onderzoeksbureau SubZone dalen af naar 62 meter diepte om het wrak gedetailleerd en systematisch op te nemen en vast te leggen. Doelstelling van het onderzoek is om het wrak definitief te identificeren. 

Het wrak is hoogstwaarschijnlijk het fregat Huis te Warmelo, een in Medemblik gebouwd oorlogsschip dat daar in 1715 verongelukte. Door het koude en diepe water van de Finse Golf is de houten constructie van het schip vrijwel intact. De unieke vondst werd in maart dit jaar al door de gemeente Medemblik bekend gemaakt.

Omdat het schip zo diep ligt en omdat het water heel koud is kunnen de duikers alleen korte duiken maken. De duikactiviteiten zullen twee weken in beslag nemen. Afhankelijk van de weersomstandigheden voert het onderzoeksteam dagelijks een of meerdere duiken naar het wrak uit.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed financiert een deel van het project en zal in overleg met de Finse collega’s het onderzoek begeleiden. De Nederlandse ambassade in Finland is een betrokken partner bij deze operatie. Ambassadeur Cees Bansema bezoekt woensdag 6 juli met Peter Swart, die het wrak op het spoor kwam, de wraklocatie in de Finse Golf.

Peter Swart heeft het bestek van het fregat opgezocht. Deze bouwbeschrijving van het schip bevat gedetailleerde informatie over afmetingen en materiaalgebruik. Het diende ooit als leidraad voor de scheepsbouwer. SubZone neemt het scheepswrak systematisch op en maakt hiervan een 3D-computermodel. In samenwerking met Peter Swart wordt dit vergeleken met de gegevens uit het bestek. De resultaten en conclusies van het onderzoek volgen medio oktober. Naast de analyse van de constructie wordt ook de binnenkant in kaart gebracht. De duikers mogen zelf het schip niet binnen gaan of aanraken maar proberen om met een op afstand bedienbare camera opnames te maken. Ook zal de zeebodem rondom het scheepswrak worden onderzocht.

Lees ook: Nederlands Oorlogsschip uit Gouden Eeuw gevonden 

 

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten