Vernieuwde Cruise Terminal Rotterdam opent zijn deuren

  • binnenland

Vanavond, 8 juli, wordt de gerenoveerde Cruise Terminal Rotterdam officieel geopend door de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb en COO van het Havenbedrijf Rotterdam, Ronald Paul. De pers kreeg vanmiddag al een sneak preview.

In maart 2014 werd begonnen met de werkzaamheden, waaronder de vernieuwing van de stalen gevelkozijnen, nieuwe beglazing, het aanbrengen van dakisolatie, de uitbreiding van de inpandige bagageruimte, de installatie van een nieuwe passagiersbrug, het aanbrengen van nieuwe vloeren en de realisatie van een extra bagageruimte op de kade met daarboven een terras. Deze ‘pop-up luggage space’ is een tentconstructie, die binnen vier minuten opgebouwd kan worden als de ruimte nodig is in verband met de grootte van het cruiseschip, vertelde projectmanager Cleo Hupkes. Het terras is van Café Rotterdam, dat van beneden naar boven is verhuisd.

TomDavid Architecten waren als architecten betrokken bij de renovatie: “Alle keuzes die we hebben gemaakt, wilden we zo dicht mogelijk bij het origineel uit de jaren 50 laten komen. Daarom zijn bijvoorbeeld de stalen profielen nieuw, maar zo nagemaakt dat ze origineel lijken.” De kosten, zeven miljoen euro, werden gedeeltelijk door de Gemeente Rotterdam (casco) en gedeeltelijk door het Havenbedrijf Rotterdam (interieur) gedragen. De terminal heeft ook na de renovatie een dubbelfunctie: als terminal voor cruiseschepen en voor doopceremonies van schepen en als feest-, beurs- en congreslocatie, geëxploiteerd door de Dudok Groep.

Door de modernisering van de terminal kan Rotterdam nu maximaal 90 cruiseschepen per jaar ontvangen, ten opzichte van 40 calls hiervoor. In 2016 zal het aantal calls dan ook verdubbelen naar ruim 60, waarbij naast ms Rotterdam ook de Aida Prima Rotterdam als thuishaven zal hebben.

Gail van den Hanenberg, Navingo 

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten