Verwaaide eerste dag WK Dart 18 & Aruba Heineken Catamaran

Op de eerste dag van het WK Dart 18 en de Aruba Heineken Catamaran Regatta bleven de cats roerloos op Palm Beach liggen. In de vlagen bereikte de aflandige wind een sterkte van 37 knopen (8 Beaufort), wat het race onmogelijk maakte. In totaal schreven 37 teams zich in voor de strijd om de Dart 18 wereldtitel en nog eens 15 boten voor de negentiende Aruba Regatta. Hoewel de oefenrace niet doorging, konden de deelnemers zich vandaag opwarmen in de zwemwedstrijd met TNG horloges en Zwitserleven zeiljacks als prijzen.

Oud-winnaar van de Aruba Regatta, John Moret, en zijn bemanning Paul Smissaert besloten eind van de middag de condities te testen. Ze verlieten het strand en hezen direct de spinnaker. Lang duurde de pret niet, want kort daarna gingen ze met hun F18 over de kop. “Dit had niet veel meer met zeilen te maken”, gaf Moret naderhand toe. “De windsterkte – en hoeken waren bizar en we kregen de boot nauwelijks overeind.”

Terwijl de Nederlanders de ruige condities op de Caribische zee opzochten, keek de Duitser Matthias Huber toch enigszins jaloers toe. “Ik zou nu graag gaan zeilen”, aldus de Duitse Dart 18-hoop. In 2008 werd Huber in zijn eigen land nationaal kampioen en in 1998 won hij de Europese titel. Hij houdt wel van een beetje wind: “In deze omstandigheden ben ik beter dan driekwart van het veld, dus van mij mogen we gaan varen.” Vorig jaar eindigde Huber als elfde bij het WK Dart 18 in Workum.

Volgens het weerbericht gaat het morgen opnieuw hard waaien. Toch is het Portugese duo Fransisco Merlo en Antonio Jesvino optimistisch: “De wind zal uiteindelijk toch genoeg hebben van hard te blazen. Dit is de Caribbean!”

Na de traditionele openingsceremonie met Arubaanse dansers van gisteren, wacht de zeilers vanavond een barbecue party bij Moomba’s.

De 19e Aruba Heineken Catamaran Regatta en het WK Dart18 worden naast de hoofdsponsors Aruba Tourism Authority en Heineken Aruba NV mede mogelijk gemaakt door Martinair, GILS Worldwide, Setar, Holiday Inn, Does & Cadushi, Tropical Bottling Company, Coca Cola, AWA, Aruba Aloë, VR Shipping, Aruba Watersports Center, Palm Tours, Pelican Watersports, Seaworld Explorer, Moomba, Zwitserleven, TNG, Patria en AMI Kappers.

Bron: Aruba Regatta, 23-11-2009;