VIDEO: Betere arbeidsomstandigheden voor vissers in de EU

De visserijsector krijgt betere arbeidsomstandigheden binnen de EU heeft de Raad van de Europese Unie besloten op 13 oktober. De Raad heeft goedkeuring gegeven op een sociaal akkoord tussen een aantal Europese partners (Cogeca, ETF en Europeche). Tekst gaat verder onder de video.

Het doel van de overeenkomst is om te zorgen voor betere arbeidsomstandigheden voor vissers en fatsoenlijk werk aan boord van vissersvaartuigen die onder de EU-lidstaat vlag varen, ook buiten de EU-wateren. De richtlijn heeft betrekking op de minimumeisen voor arbeidstijden en rusttijden voor zeevissers, arbeidsvoorwaarden, arbeidsveiligheid, de bescherming van werkgerelateerde ziekteverzuim, procedures in geval van letsel of overlijden, medische verzorging aan boord, de betaling van de vissers, huisvesting en eten.

De voorzitter van de Raad, de heer Jan Richter, de Slowaakse minister van Arbeid, Sociale Zaken en Gezin: “Dit is een belangrijke stap in het verbeteren van de werk- en leefomstandigheden van de vissers en een uitstekend voorbeeld van een succesvolle sectorale sociaal dialoog. Vandaag hebben we ervoor gezorgd dat dit werk is vastgelegd in het EU-recht, in het belang van alle vissers in de hele EU. ”