VIDEO: C-Job ontwerpt onderwater-baggerschip

C-Job Naval Architects heeft een conceptontwerp van een Autonomous Underwater Maintenance Dredger (AUMD) onthuld in Trondheim, Noorwegen. Dit onderwater-baggerschip is ontwikkeld op de Research en Development afdeling van C-Job en speciaal gemaakt voor onderhoud in haven omgevingen.

Het schip heeft aanzienlijk minder vermogen nodig dan een conventionele baggerschip. De AUMD kan met een batterij van 16 MWh maximaal 12 uur onderhoudsbaggerwerkzaamheden uitvoeren.

55 procent minder vermogen nodig

Rolph Hijdra onderzoeksleider van autonome schepen bij C-Job: “Toen we dit gave ontwerp ontwikkelden, hebben we een vergelijkingsonderzoek gedaan met een conventionele sleephopperzuiger. Dit toonde aan dat de Autonomous Underwater Maintenance Dredger 55 procent minder voortstuwingsvermogen nodig heeft en doordat het schip onder water is konden we de stroombehoefte van de baggerpomp voor de zuigkop verminderen met 80 procent.” Onder water zijn er ook minder golfbewegingen waardoor de bruikbaarheid van het schip nog beter is.

Investering in groot maar operationele kosten laag

Rolph vervolgde: “Autonome scheepvaart biedt een enorm potentieel voor reders, met zowel technisch ontwerp als economische voordelen. Volgens ons onderzoek, zelfs met een conservatieve aanpak, hebben we vastgesteld dat scheepseigenaren met de AUMD na 15 jaar bijna twee keer zoveel winst kunnen verwachten. Hoewel er een hogere initiële investering is, zijn de operationele kosten veel lager, waardoor het een interessante optie kan zijn voor bedrijven. “

Meer samenwerking en ontwikkeling nodig voor autonome schepen

Tim Vlaar, technisch directeur bij C-Job: “Om autonome schepen zoals de AUMD werkelijkheid te laten worden, is er meer werk nodig en moeten alle belanghebbenden samen komen. Zoals classificatie, havenautoriteiten, autonome technologiebedrijven en klanten. Uiteraard is voortdurende ontwikkeling van autonome scheepsontwerpen nodig om de mogelijkheden van autonome scheepvaart nog verder te verkennen. “