VIDEO: Drijvend dok Damen Shiprepair Curaçao operationeel

Het grote drijvende C-dok van Damen Shiprepair Curaçao (DSCu) is op 2 november in gebruik genomen. Het dok is een Panamax-klasse dok en 230 bij 45 meter groot. Nadat de laatste testen vroeg in de morgen waren afgerond, is het C-dok afgezonken. In goede samenwerking met de loodsen en met de sleepboten van KTK is het eerste commerciële schip gedokt, een 63.400 ton deadweight bulkcarrier.

Het C-dok is een van de twee drijvende dokken waarin Damen heeft geïnvesteerd. De twee dokken kwamen gezamenlijk op 30 april 2018 in Curaçao aan, en maken deel uit van een groter investeringsprogramma. Damen Shipyard Group heeft in 2017 het toen nog Curaçaose Droogdok Maatschappij overgenomen.

Lodewijk Franken, managing director van DSCu: “Het moment dat het zwaarladingschip Xin Guang Hua met de drijvende dokken aan boord op 30 april onze Sint Annabaai binnenkwam en de Koningin Juliana brug passeerde, zit bij velen nog vers in het geheugen. Het was een adembenemend moment. De medewerkers van de werf beleefden dit moment opnieuw bij het aanschouwen van de eerste dokking op 2 november. Het dokken van de grote bulkcarrier verliep voorspoedig.”

“Het is een bijzondere mijlpaal waar wij enorm trots op zijn”, aldus Lodewijk Franken, managing director van DSCu. “Het is mooi om te zien hoe de infrastructuur van de werf na een intensieve periode van werkzaamheden verbeterd is, en er inmiddels een eerste schip in het C-dok ligt.”

Het kleinere D-dok – dat sinds de overtocht in het C-dok heeft gelegen – is eind oktober uitgedokt en ligt op zijn tijdelijke locatie aan de reparatiekade. Naar verwachting wordt ook dit dok in november in gebruik genomen.