VIDEO: Eerste sluisdeur 3e kolk Beatrixsluis op zijn plek

Een mijlpaal bij de bouw van de 3e kolk Beatrixsluis: op 23 augustus 2018 heeft Sas van Vreeswijk in opdracht van Rijkswaterstaat de eerste sluisdeur succesvol geplaatst. Ongeveer 1.000 bezoekers keken gedurende de dag met grote belangstelling toe. Om 23.04 uur zat de deur op zijn plek. Tekst gaat verder onder Twitterbericht.

Afgelopen woensdag zijn de eerste twee deuren van 490.000 kilo per stuk van Schiedam naar Nieuwegein gevaren. Bij aankomst trokken de deuren al veel bekijks. Op donderdag is een kraan van 42 meter hoog ingezet om de eerste deur te plaatsen. De sluisdeur is langzaam uit zijn duwbak getild. Het ponton waar de kraan op stond werd door middel van lieren gemanoeuvreerd, de meest veilige manier.

Precisiewerk
De plaatsing van de deuren is precisiewerk. Het goed in evenwicht houden van de deur op het moment van neerzetten was daarbij cruciaal. De deur stond om 23.04 uur op zijn plek. Omstandigheden zoals het weer zaten gelukkig mee.

“We hadden het hijsen met deze kraan al gedaan toen we de deuren vanaf de kade bij Mammoet op de duwbak moesten plaatsen. Maar het precisiewerk dat we zeker op het laatst met het afzakken moesten doen, deden we voor het eerst. Ook voor ons was dit een bijzondere dag”, aldus omgevingsmanager van Sas van Vreeswijk Jacco Kwakman.

Inhijsen van de eerste sluisdeur in Prinses Beatrixsluis. Foto: Rijkswaterstaat.

Deuren twee, drie en vier
Het plaatsen van de tweede sluisdeur in het buitenhoofd is rond het middaguur op 24 augustus 2018 stilgelegd, omdat het te hard waaide. De deur was nog niet opgehesen. De livestream van de Prinses Beatrixsluis blijft werken. Naar verwachting volgt begin september de plaatsing van sluisdeur drie en vier in het binnenhoofd (kanaalzijde). Deze deuren zijn op 15 augustus 2018 in Schiedam gearriveerd en worden daar de komende weken afgebouwd. Deze planning is onder voorbehoud; ook voor deze plaatsing moeten omstandigheden zoals het weer mee zitten.