Eerste-turbines-van-Orsted-naar-Borssele-1-en-2-Zeeuwse-Kust-foto-Orsted.1

VIDEO: Eerste turbines van Ørsted naar Borssele 1&2 Zeeuwse kust

Het Deense Ørsted, actief in Vlissingen in North Sea Port, brengt de eerste turbines naar het windpark Borssele 1&2 in de Noordzee. In de week van 13 april worden ze geïnstalleerd. De turbines worden met het installatieschip Sea Challenger van de DEME Group naar de plek van het windpark gebracht. “Ørsted doet zijn uiterste best om tijdens de coronacrisis de bouw van het offshore windpark te laten doorgaan. Dit doen we op een manier waarbij de gezondheid en veiligheid van de werknemers op één staat. Vooralsnog lukt dit en ligt de bouw op schema. Daarbij worden we geholpen door een goede samenwerking met onze onderaannemers. En een constructieve dialoog met nationale en lokale autoriteiten die de benodigde gezondheids- en veiligheidsmaatregelen op een intelligente manier implementeren”, aldus Ørsted.

Eerste-turbines-van-Orsted-naar-Borssele-1-en-2-Zeeuwse-Kust-foto-Orsted.1
View on Vimeo.

94 turbines

Ørsted startte in januari van dit jaar met de bouw van de eerste funderingen van het windpark Borssele 1&2. Het wordt 22 kilometer voor de Zeeuwse kust gebouwd. Er zijn 94 monopaalfunderingen gerealiseerd, met dieptes die variëren van 14 tot bijna 40 meter. In april worden de 94 turbines vanuit Esbjerg in Denemarken naar zee vervoerd en bovenop de palen gezet.

Grootste windpark op zee van Nederland

Het windpark is goed voor een capaciteit van 752 MW groene elektriciteit wat overeenkomt met het verbruik van één miljoen huishoudens. Borssele 1&2 is voor Ørsted het eerste windpark op zee in Nederland en is na de realisatie ervan het grootste windpark op zee van Nederland. De bouw van het windpark is ook een belangrijke stap in de ambitieuze groene energietransitie van de Nederlandse overheid.

Windparken bedienen vanuit Vlissingen

North Sea Port heeft in Vlissingen een uitstekende infrastructuur voor windenergie op zee. Vanuit de speciaal daartoe opgerichte onderhoudsbasis in Vlissingen bouwt en onderhoudt Ørsted het windpark Borssele 1&2.