VIDEO: Elektrische duikboot wint Piet de Jong Innovatieprijs

Het bedrijf Ortega Submersibles, uitvinder van een elektrisch aangedreven duikboot voor twee personen, ontving op woensdag 12 oktober de tweede Piet de Jong innovatieprijs tijdens de Maritiem & Offshore Innovatiedag van TNO op de RDM-Campus in Rotterdam. Filip Jonker en Eric van den Berg van Ortega  namen de prijs in ontvangst. Tekst gaat verder onder de video. 

Piet de Jong
In 2016 overleed oud premier en duikkapitein Piet de Jong op de respectabele leeftijd van 101 jaar. Hij was steeds een lichtend voorbeeld in het samenbrengen van militaire precisie en maatschappelijk nut. Als eerbetoon aan Piet de Jong riep de maritieme sector een prijs in het leven voor de meest innovatieve oplossing met maatschappelijke impact. Er wordt daarbij in het bijzonder gekeken naar innovaties die een brug slaan tussen de maritieme industrie en de marine.

Ortega Submersibles
Ortega gaat zich met de nieuwste generatie duikboten vooral op de marine richten. Op deze manier willen ze met hun gadget een belangrijke bijdrage leveren aan de veiligheid van ons land. Er wordt door Ortega gebruik gemaakt van de Oculus Rift Virtual Reality bril om het ontwerp van de duikboten visueel te maken. Onder meer om vóór de productie te testen of de ergonomie klopt. De jury van de Piet de Jong Innovatieprijs is het erover eens dat deze vorm van productontwerp een belangrijke stap is en een belangrijk export product van de B.V. Nederland kan worden.

Naast Ortega Submersibles waren dit jaar LG Sonic en Goltens Green Technologies genomineerd. LG Sonic heeft een technologie ontwikkeld om bio-fouling op schepen te voorkomen door gebruik te maken van ultrasone technologie. Goltens Green Technologies is erin geslaagd om duurzame ballast water treatment systemen, ontwikkeld voor de civiele scheepvaart, aan boord te krijgen van 10 marineschepen.