VIDEO: Hefschip ‘Svanen’ van Van Oord komt aan in Rotterdam voor Wereldhavendagen

Het hefschip ‘Svanen’ van Van Oord is aangekomen in Rotterdam. Het gevaarte in tijdens de Wereldhavendagen te zien in Rotterdam 7, 8 en 9 september. Met zijn hoogte van 102 meter en een hijscapaciteit van 8.700 ton is het een zeer indrukwekkende verschijning. Tekst gaat verder onder de video.


View on Twitter.

In 2016 voerde het schip haar eerste project uit onder de Van Oord-vlag. Voor de aanleg van het offshore windpark Burbo Bank Extension in Groot-Brittannië installeerde het hefschip de monopiles en transitiestukken.

In 2017 is het schip aangepast. Hierbij zijn onder andere twee hijstraversen geïnstalleerd bij de hoofdlieren, die beiden 2000 ton kunnen hijsen. Daarnaast is de Svanen voorzien van een nieuwe schuifbare gripper, die geschikt is voor monopiles met een lengte tot 90 meter en een diameter van 7 à 11 meter (onderste deel). De gripper kan worden uitgerust met een Noise Mitigation System om de geluidsoverlast te beperken, en heeft ook een schuifbaar hamerplatform met hamers van maximaal 1200 ton.