VIDEO: Herman den Blijker ontvangt 1e Zeeuwse Oestermandje

De Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct viert de nieuwe oogst van dit seizoen van de echte Zeeuwse Platte Oester. Op 8 september is het eerste mandje door Schmidt Zeevis aan Herman den Blijker overhandigd in Las Palmas in Rotterdam. Herman den Blijker: “Wat de zeeuwse oester kenmerkt ten opzichte van de buitenlandse oester is de een beetje notige smaak, maar dan sta je echt truttig te proeven. Maar de beet en de structuur is aangenaam. Het is niet zo ziltig zoals op vakantie langs de kust, dan is het gewoon een hap zeewater. Dit niet, het is een mooie volle smaak en een perfecte maat.” 

Deze platte oesters mogen als enige het certificaat Zeker Zeeuws Streekproduct dragen. In Nederland worden platte oesters en creuses gekweekt. De Zeeuwse Platte wordt geroemd als dé Koningin onder de oesters, met een zeer verfijnde smaak. Deze unieke smaak komt volgens kenners door de fijne aroma’s van algen én de vele zonuren die Zeeland rijk is. De Zeker Zeeuws oesters groeien op in de Grevelingen en in de Oosterschelde. Hier zijn de omstandigheden ideaal.

Met de officiële overhandiging wil de stichting samen met de erkende oesterleveranciers Schmidt Zeevis en Adri & Zoon een jaarlijks evenement creëren, zoals dat ook met de eerste baal mosselen, het eerste haringvaatje en de eerste Oosterscheldekreeft gebeurt.

Het Zeker Zeeuws keurmerk garandeert dat het gaat om oesters die op duurzame en maatschappelijk verantwoorde wijze in Zeeuwse wateren worden gekweekt. Naast Zeeuwse platte oesters zijn er ook Zeeuwse ‘creuses’ die het Zeker Zeeuws Streekproduct keurmerk mogen voeren. Het keurmerk is mede geïnitieerd door de Provincie Zeeland om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar echte streekproducten.