VIDEO: Matrozen draaien op voor sociale premies die niet voldaan zijn door werkgever

EenVandaag heeft een reportage gemaakt over matroos Maarten Oosterbaan die 24.000 euro moet betalen aan de Belastingdienst voor 1 februari. Op zijn salaris werden jarenlang sociale premies ingehouden via zijn werkgever in Luxemburg maar die maakte niets over naar Nederland. De Belastingdienst wil nu het geld alsnog innen. “Het is niet fair wat mijn werkgever heeft gedaan”, aldus Maarten.

Matroos Maarten moet ruim 24.000 euro betalen aan de Belastingdienst. Foto, EenVandaag.
Matroos Maarten moet ruim 24.000 euro betalen aan de Belastingdienst. Foto, EenVandaag.

De bedragen lopen zelfs tot boven de 75.000 euro voor sommigen. De reactie van de toenmalige werkgever in een telefoongesprek is laconiek. “Dat is al een hele tijd geleden. Ik spreek daar niet meer over”, zegt hij tegen journalist Floris Prenger van EenVandaag.

Voorbedachte rade

Maarten: “Als je het mij vraagt heeft hij het met voorbedachte rade gedaan. Als het hem te heet onder de voeten werd, stopte hij met het bedrijf en ging hij vrolijk op dezelfde wijze verder, en kreeg het bedrijf een andere naam. In de jaren dat ik er werkte heeft hij dat viermaal gedaan. Ik had geen idee, maar achteraf snap ik wel waarom. Dat is mij heel duur komen te staan.”

Bekijk de reportage van EenVandaag met Maarten, zijn boekhouder en het telefoongesprek met de werkgever.