VIDEO: Met scherp schieten tijdens oefening Nordic Archer

Luchtverdediging tot in het hoogste geweldsspectrum, van detectie tot destructie. Daarvoor waren luchtverdedigings- en commandofregatten Zr.Ms. Evertsen en Zr.Ms. Tromp en multipurposefregat Zr. Ms. Van Speijk de afgelopen week boven de poolcirkel. Ze oefenden er samen met onder meer het Belgische fregat Louise-Marie en een 5-tal Deense en Noorse marineschepen tijdens Nordic Archer. Tekst gaat verder onder de video. 

Met scherp schieten
Bijzonder was dat er in het scenario met scherp werd geschoten, terwijl de deelnemende schepen niet wisten wanneer dat zou gebeuren. Snel inkomende drones simuleerden inkomende raketten en vlogen met hoge snelheid recht op de schepen af. Daarnaast vielen kleine speedbootjes de schepen aan of leverden de schepen vuursteun op het land. De zogenoemde spotters van het Korps Mariniers coördineerden dat. Op alle schepen waren de wapens zoals de missile launchers, de goalkeeper en het scheepskanon geladen en klaar voor inzet. De bemanning stond op scherp. Maar er waren meer zaken belangrijk, legt commandant taakgroep kapitein ter zee Frank Lenssen uit: “Naast het testen van onze systemen trainen de schepen en de bemanningen om te kunnen opereren in het hoogste geweldspectrum. Daarbij komen we zo dicht mogelijk bij de realiteit. De gehele keten van luchtverdediging wordt beoefend.”

Uitgebreide analyses
Aan de hand van de resultaten wordt bekeken of de verschillende wapens nog naar behoren werken of dat er tekortkomingen zijn. Die gebreken kunnen zowel in het wapen zelf zitten als in het scheepssysteem. Luitenant ter zee der eerste klasse Albert Smit was verantwoordelijk voor de verschillende testen die werden gedaan: “Aan de hand van de informatie optimaliseren we systemen, wapens en tactische procedures om antwoord te bieden op dreiging. Er valt flink op kosten te besparen door informatie met elkaar te delen en de testen door verschillende landen te laten uitvoeren. Analyses zijn daardoor veel uitgebreider.”

Het verband voer de afgelopen weken nabij Tromsø. De oefening stond onder leiding van de Nederlandse Maritime Battle Staff (MBS), aan boord van de Evertsen. Nordic Archer eindigde afgelopen weekend.