VIDEO: modernste kabellegger van DEME te water gelaten

Op 18 september is DEME’s meest geavanceerde schip voor subsea kabelinstallaties/trenching ‘Living Stone’ te water gelaten op de scheepswerf LaNaval nabij Bilbao, Spanje. Het is het eerste schip in een serie van 6. De ceremonie werd verricht door mevrouw Sarah Tommelein, echtgenote van de heer Bart Tommelein, viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister voor Energie.

  • Het schip voor subsea kabelinstallaties is uitgerust met de laatste innovaties in zijn categorie.
  • ‘Living Stone’ zal worden ingezet door DEME’s Nederlandse filiaal Tideway in de markt van offshore duurzame energie.
  • Oplevering is voorzien voor het tweede kwartaal van 2017.

Kabelinstallatieschip Living Stone is uitgerust met de meest recente innovaties in zijn categorie. Het schip kreeg 2e benedendekse carrousels met elk een capaciteit van 5.000 ton. Samen kunnen de carrousels meer dan 200 km kabel vervoeren en installeren in één enkele reis. Het ruime dek van 3.500 m2 biedt plaats voor een kabelverwerkingssysteem met innovatieve en betrouwbare kabelwerktuigen voor kabeluiteinden, aansluitingen en kabelbeschermingssystemen. Verder kan de ‘Living Stone’ worden uitgerust met een 3e bovendekse carrousel met een bijkomende laadcapaciteit van 2.000 ton en een kraan van 600 ton. Dankzij een door Tideway zelf ontwikkeld systeem kan de ‘Living Stone’ kabels sneller en efficiënter installeren, over langere afstanden en met minder offshore verbindingen dan enig ander kabelinstallatieschip volgens DEME.

Het schip zal worden ingezet voor transport- en installatieprojecten en voor de offshore installatie van kabels, ondermeer de onderzeese transportkabels voor het geplande Europese Supergrid.
Living Stone is uitgerust met DP3 (Dynamic Positioning 3) en is ontworpen als een milieuvriendelijk schip met motoren die op twee soorten brandstof kunnen draaien. LNG is daarbij de voornaamste brandstof. De ‘Living Stone’ heeft een Green Passport en de Clean Design Notation, die worden toegekend aan eigenaars en reders die ervoor kiezen om hun schepen op een duurzame manier te ontwerpen en te gebruiken.

Living Stone biedt plaats aan een bemanning van 100 personen en zal worden ingezet door Tideway, het Nederlandse filiaal van DEME. De oplevering van het unieke schip is gepland voor het tweede kwartaal van 2017 waarna het koers zal zetten naar zijn eerste project, het Duitse offshore windpark Merkur op 45 km ten noorden van Borkum in de Noordzee, om er infield kabels te leggen. Living Stone zal ook worden ingezet voor de installatie van kabels voor Hornsea Project One in het Verenigd Koninkrijk, het grootste offshore windturbinepark ter wereld .