VIDEO: Nederlands antifouling tapijt genomineerd voor ‘Oscar’

Materiaalwetenschapper en uitvinder Rik Breur is in de race voor de European Inventor Award 2019 in de categorie technologie met zijn zelfklevende antifouling tapijt. Een technologie die aangroei van zeeorganismen (biofouling) voorkomt op scheepshuiden. Het Europees Octrooibureau (EOB) heeft de nominaties bekendgemaakt die in de uitvinderswereld wel vergeleken worden met de Oscars in de filmwereld.

Daarnaast is er nog een Nederlandse uitvinding genomineerd, een melkrobot, in de categerie Industrie. In totaal zijn er 15 finalisten in 5 categorieën. Al een paar jaar op rij scoort Nederland goed met nominaties en winnaars voor de jaarlijkse uitvindersprijzen van het Europees Octrooibureau (EOB).

Winnaars bekend op 20 juni

De winnaars in vijf categorieën van de jaarlijkse Uitvindersprijzen van het Europees Octrooibureau (EOB) worden op 20 juni bekendgemaakt tijdens een feestelijke ceremonie in Wenen.

Zelfklevend antifouling tapijt

De uitvinding van Rik Breur voorkomt met het zelfklevend antifouling tapijt aangroei op schepen van zeeorganismen zonder dat daarbij schadelijke en zeewatervervuilende chemicaliën worden gebruikt. Het is een milieuvriendelijk alternatief voor giftige verfstoffen, bespaart dure schoonmaakoperaties en leidt tot efficiënter brandstofverbruik op schepen. Breur zag de negatieve gevolgen van biofouling voor het milieu en was vastbesloten een groene oplossing te vinden. Het gepatenteerde Finsulate Antifouling bestaat uit nylon vezels, een tweecomponentenlijm op waterbasis en een polyester folie. Het zelfklevend tapijt wordt op de romp van het schip aangebracht en leidt niet tot weerstand door nauwgezette hydrodynamiek. “Geïnspireerd door de natuur heeft Breur op het raakvlak van materiaalwetenschappen en biologie een nieuwe oplossing voor een oud probleem gevonden, dat zowel de maritieme sector als de leefomgeving in zee ten goede komt”, aldus EOB-voorzitter António Campinos.

Rik Breur met zijn zelfklevend antifouling tapijt.
Rik Breur met zijn zelfklevend antifouling tapijt.