VIDEO: Nieuw Combat support ship ‘Den Helder’ van marine onthuld

Het nieuwe Combat Support Ship (CSS) van de marine krijgt de naam ‘Zr.Ms. Den Helder’. Dat maakte staatssecretaris van Defensie Barbara Visser afgelopen vrijdag bekend bij de onthulling van het model van het schip bij het Maritiem Research Instituut (MARIN) in Wageningen. Het nieuwste marineschip voer als 3D-animatie de Den Helderse haven binnen. Ook was er een varend model van maar liefst 8 meter te zien bij het MARIN. Het schip wordt gebouwd door Damen Schelde Naval SHipbuilding en is in 2023 operationeel inzetbaar voor de marine.

Voor het eerst krijgt een oorlogsschip de naam Den Helder. “Dat doet recht aan de samenwerking tussen de stad en de marine”, aldus staatssecretaris Barbara Visser. “De stad Den Helder is voor alle Nederlandse en enkele Belgische oorlogsschepen de logistieke thuisbasis. Bij operaties op zee gaat het bevoorradingsschip met die naam dezelfde logistieke steun bieden.” Daarnaast past de naam binnen een traditie om marineschepen te vernoemen naar Nederlandse steden.

Uitgebreide uitrusting
Het CSS gaat andere marineschepen op zee voorzien van brandstof, munitie en goederen. Hiervoor heeft het schip 2 zogenoemde BOZ-posities (bevoorrading op zee). Ook krijgt het een helikopterdek en hangaar voor vliegoperaties. Op het bovendek komt ruimte voor zeecontainers. Voor boarding- en reddingsoperaties en personenvervoer zijn er 2 RHIB-motorboten aan boord. Daarnaast kan het worden uitgerust met 2 FRISC-onderscheppingsboten. Voor zelfverdediging zijn er verschillende wapensystemen.

Damen Schelde Naval Shipbuilding bouwt de nieuwe tanker die in 2023 moet worden opgeleverd. Zr. Ms. Den Helder is de 1e in een reeks nieuwbouwprojecten. De komende jaren vervangt Defensie onder meer de mijnenjagers, M-fregatten en onderzeeboten.

10.000e testmodel van MARIN
Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Rob Kramer had de eer om het bevoorradingsschip in virtual reality de toekomstige thuishaven binnen te loodsen. Daarna kwam het schaalmodel het grote golfbassin van MARIN binnengevaren. Voor het instituut was het ook een bijzonder moment: het is het 10.000e testmodel. Bij de onthulling was ook staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat aanwezig.

Het MARIN is betrokken bij de ontwikkeling van marineschepen. Het heeft unieke testfaciliteiten, geavanceerde simulatoren en gespecialiseerde reken- en meetmethodes. MARIN is op dit gebied het grootste onafhankelijke onderzoeksinstituut ter wereld.

Onthulling nieuw Combat Support Ship ‘Den Helder’ bij MARIN. Foto MARIN