VIDEO: “Nieuwe kanaal Delftse Schie is mooi, alleen die loopbrug…”

  • binnenland

Afgelopen weekend konden bewoners en belangstellenden het resultaat van de bochtafsnijding van de Delftse Schie zien. Met de nieuwe vaarweg omzeilen binnenvaartschepen de twee haakse bochten in de Delftse Schie en ontstaat er een eiland. Provincie Zuid-Holland liet met een boottocht de voltooide werkzaamheden zien op de publieksdag. De reacties zijn veelal positief. Alleen jammer dat de loopbrug vast is waardoor er geen pleziervaart meer door kan. OPEN Rotterdam ging op pad en vroeg aan de belangstellenden wat zij er van vinden.

“Ze kunnen nu sinds ongeveer een week gebruik maken van het nieuwe kanaal. Daar zal de binnenvaart wel blij mee zijn”, aldus bewoner Anneke de Gouw. “Een aantal bewoners is er ook wel blij mee omdat ze dan niet meer de lichten van de containerschepen ‘s nachts in hun slaapkamer hebben. Dus wat dat betreft heeft het wel wat voordelen.”

“Ik vind het geweldig geworden!”

Een van de bezoekers: “Ik vind het geweldig geworden! Een paar jaar geleden waren er zoveel protesten om die bocht af te snijden, en als ik dan nu zie wat het resultaat is. Ze hebben het echt goed opgelost, en het gebied is behouden”

Door vaste brug geen pleziervaart

Met de nieuwe vaarweg omzeilen binnenvaartschepen de twee haakse bochten in de Delftse Schie en ontstaat er een eiland. Daarmee komt een vaste brugverbinding. “Maar die lage vaste brug over de oude vaarroute voorkomt dat er ook historische schepen doorheen kunnen varen. De bedoeling van het kanaal was dat de pleziervaart hier zou varen en de grote containerschepen door het nieuwe rechte stuk.”

De vaste brug die er komt om op het eiland te komen, is wel welkom voor wandelaars. “We hebben hier altijd heel vaak gewandeld met de honden. We hebben het hele bouwproces gezien. Ik vind het er prachtig uitzien. Dat is nou Hollands werk he? Daar ben ik trots op”, aldus een andere omwonende.

Photo:

Related news

List of related news articles