VIDEO: Nieuwe keersluis Limmel opgeleverd

  • binnenland

De keersluis Limmel is officieel opgeleverd. Meer dan 80 jaar heeft de oude keerschutsluis zijn werk gedaan en het lager gelegen achterland beschermd tegen hoogwater. Nu heeft de oude sluis plaatsgemaakt voor een nieuwe keersluis met twee cilindrische heftorens en een stalen deur.

Ook deze nieuwe keersluis beschermt het achterland tegen hoogwater. Ook kunnen nu grotere binnenvaartschepen de keersluis bij Limmel passeren. Op de nieuwe brug over het kanaal is een scheiding aangebracht tussen fiets- en autoverkeer voor de verkeersveiligheid voor de inwoners van Itteren en Borgharen. Met een boottocht naar de nieuwe sluis bedankten Rijkswaterstaat en de aannemer vanmiddag alle omwonenden en betrokkenen voor hun geduld. Tekst gaat verder onder de video.

Veelzijdig project
Rijkswaterstaat kijkt terug op een veelzijdig project. De oude sluis is in verschillende fasen vervangen door de nieuwe. Ook is er een tijdelijke fietsbrug geplaatst zodat automobilisten en fietsers tijdens de bouw apart van elkaar veilig de brug konden oversteken. Ter hoogte van sluis Limmel kruist de Kanjelbeek het Julianakanaal. Voor de aanleg van de nieuwe sluis is de loop van die beek een paar meter verlegd. Rijkswaterstaat plaatste hiervoor een flinke duiker onder het kanaal. De beek krijgt aan beiden zijden een meanderend verloop. Na de aanleg van de duiker is gestart met werkzaamheden voor de nieuwe verkeersbrug en is het wegdek geplaatst. Nadat de heftorens hun hoogste punt hadden bereikt, is ook de hefdeur ingehangen, ingewikkeld precisiewerk. Pas nadat zowel de nieuwe keersluis alsook de nieuwe verkeersbrug in gebruik genomen waren, kon gestart worden met de sloop van de oude sluis.

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten