VIDEO: Pioneering Spirit zwaarste lift ooit en ook nog in recordtijd

Het recordbrekende heavy lift-schip ‘Pioneering Spirit’ van Allseas heeft weer een record verbroken. Het schip heeft 2 topsides gelift en geïnstalleerd in minder dan drie dagen op het Johan Sverdrup veld voor de kust van Noorwegen zo’n 160 kilometer ten westen van Stavanger. De topside voor het processingplatform (P1) van maar liefs 26.000 ton is de zwaarste lift ooit gedaan in de offshore. De andere topside (LQ) is het living quarter, de accommodatie voor alle bemanning.

Ook bijzonder in deze weersomstandigheden

Deze lift is niet alleen bijzonder vanwege de omvang en het enorme gewicht maar ook door de weersomstandigheden waarin dit is gedaan. Toen op 16 maart de topside P1 voor het processingplatform van 139 meter lang en 72 meter hoog aan boord kwam in Digernessundet, bij Stord waren de weersomstandigheden slecht. Er is 36 uur gewacht voordat de vaartocht van 11 uur kon beginnen naar het Johan Sverdrup veld. Nog steeds in niet ideale weersomstandigheden, waarin andere kraanschepen niet zouden kunnen uitvaren.

Installatie duurde 4 en 3,5 uur

Na de laatste controles en voorbereidingen, bewoog de Pioneering Spirit zich rond de jacket waar de topside op moest komen en zette met haar motion-gecompenseerde hefbalken de topsides neer. De daadwerkelijke installatie duurde slechts 4 uur. Daarna is de tweede topside, de LQ, van 105 meter lang en 65 meter hoog opgehaald en naar het veld gebracht en die is in 3,5 uur geïnstalleerd.

In 2022 wordt de 4e topside geïnstalleerd

Allseas is door operator Equinor gecontracteerd om de 2 topsides te installeren. De Pioneering Spirit heeft nu 3 van de 4 topsides geïnstalleerd voor fase 1 van het Johan Sverdrup veld. In juni 2018 installeerde het schip de topsides van de 22.000 ton boorplatforms (DP). En in 2022 gaat het schip een tweede verwerkingsplatform (P2) topside installeren, met een gewicht van 27.000 ton. Dit is voor fase 2 van de ontwikkeling van Johan Sverdrup.