VIDEO: Rob Kramer nieuwe Commandant Zeestrijdkrachten

Vice-admiraal Rob Kramer is de nieuwe Commandant Zeestrijdkrachten en Admiraal Benelux. Hij volgde op 22 september luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk op, die tot zijn verrassing uit handen van de minister van Defensie, Jeanine Hennis-Plasschaert, de onderscheiding kreeg van Officier in de Orde van Oranje-Nassau met de Zwaarden. Tekst gaat verder onder de video.

Marinier in hart en nieren
Verkerk zorgde in 1995 in voormalig Joegoslavië met een team voor een doorbraak in de vredesbesprekingen. Dat gebeurde via de beschieting van Mount Igman. Ook als directeur Operaties stuurde hij spraakmakende inzetten aan, zoals de bevrijding van de Taipan. Het zijn slechts een paar wapenfeiten uit de 39-jarige Defensiecarrière van Verkerk.

“Een marinier in hart en nieren! Daarover kan geen misverstand bestaan. Máár ook, en laat ik duidelijk zijn, een ware vlootvoogd”, noemde minister Jeanine Hennis-Plasschaert de scheidend commandant. “Alleen al uw niet-aflatende strijd voor bijvoorbeeld de vervanging van de Walrusklasse, de mijnenjagers en ook de M-fregatten spreekt in dat opzicht boekdelen.”

Bijzondere slotakte
De minister refereerde aan de lastige tijd waarin Verkerk aan het roer stond. Een periode waarin het effect van jarenlange bezuinigingen defensiebreed voel- en zichtbaar werd. Dat gebeurde terwijl de veiligheidssituatie alleen maar meer vroeg van Defensie. Hennis: “De laatste intensieve jaren vormen in feite een bijzondere slotakte van een prachtige loopbaan bij Defensie. Uw inzet, vastberadenheid en betrokkenheid hebben ons veel gebracht.”

Hennis zette haar woorden vervolgens kracht bij door Verkerk te decoreren.

Flinke dosis humor
Ook niet onbesproken liet Hennis het feit dat Verkerk recht voor z’n raap is, vaak gecombineerd met een flinke dosis humor. Hennis: “Zo zorgde u tijdens de herdenking van de Slag om Chatham voor veel hilariteit toen u, niet al te veel gehinderd door een politieke antenne, stelde dat uw voorgangers overduidelijk uit waren op een harde Brexit.”