VIDEO: Tewaterlating ‘Zeewier voor Scheveningen’

Afgelopen vrijdag zijn 2 installaties te water gelaten op de testlocatie van de Proefboerderij Scheveningen voor zeewierteelt. Het initiatief van Stichting Noordzeeboerderij wordt bijgestaan door gerenommeerde maritieme bedrijven zoals Van Oord, Royal IHC en Rederij Groen. Ook Rijkswaterstaat is betrokken bij de operatie. De installaties liggen op de een testlocatie van 25ha op 15 kilometer uit de kust van Scheveningen. De locatie is ‘afgezet’ met twee markeringsboeien. Tekst gaat verder onder de video.

De Spoetnik van 5 meter doorsnee wordt ingezet voor kwaliteitstesten. De 50 meter lange ‘Scalable Macro Algae Cultivation Module’ (SMAC-module)  moet zicht geven op de verdienmodel van toekomstige offshore zeewierboerderijen.

Koen van Swan van Stichting Noordeeboerderij: “Wij zijn nog opzoek naar de boer, de partij die de business op zee in de gaten gaat houden, dat is een belangrijke rol die nog vervuld moet gaan worden. Er is een Zeewierplatform opgericht voor bedrijven die geïnteresseerd zijn in de ontwikkelingen van zeewier.” De Stichting Noordzeeboerderij werkt als aanjager van een duurzame zeewiersector in Nederland met kennisdeling via het Zeewierplatform en demonstraties op de Proefboerderijen.

Binnen twee jaar groeit er zeewier tussen windmolens op zee
Anderhalf jaar geleden oogstte de Stichting Noordzeeboerderij de eerste kilo’s zeewier geteeld op de Noordzee. Als bewijs dat ook de ruige Nederlandse Noordzee geschikt is voor zeewierteelt. Dit moet de opstap vormen voor zeewierteelt op zee, met name in een windmolenpark. Bijna 1000km2 Noordzee wordt de aankomende jaren ontwikkeld tot windmolenpark voor groene energie. Dit biedt een unieke kans voor zilte akkerbouw tussen de windmolens. “De vraag naar gezonde en plantaardige voedsel- en grondstofbronnen neemt enorm toe. Zeewier is milieuvriendelijk, voedzaam én kent tal van toepassingen. Brood, salade, pesto, loempia’s, servies, een lampenkap, kleding, bedlinnen en bioplastic. Zeewierteelt wordt daarmee een belangrijke bouwsteen van de circulaire economie” aldus Swan.
Zeewier in de slaapkamer

Kans voor Nederlandse bedrijvigheid
De zeewiersector staat op dit moment nog in de kinderschoenen. Maar het Scheveningse initiatief krijgt veel lokale support van bijvoorbeeld de Gemeente Den Haag. “De Haven van Scheveningen is uitermate interessant voor innovatieve bedrijvigheid. Zeewier past daar goed bij. En hopelijk kan deze Proefboerderij bijdragen aan werkgelegenheid in de toekomst.”, vertelt Wethouder Karsten Klein. Ook het Innovatiefonds van de Rabobank Regio Den Haag steunt het project. In het project wordt samengewerkt met ketenpartijen zoals Van Oord, Royal IHC, Rederij Groen, Rederij W van der Zwan, Rederij Vrolijk, Rijkswaterstaat, Rijksrederij, Kustwacht, Boeg Nautic, Hortimare, CIV Den Oever, Maris Projects, Murre Techniek, Bakker Machinefabriek, Menken van den Assem Fresh Foods en Schuttelaar & Partners.