VIDEO: Vliegdekschip ‘USS Lexington’ gevonden bij Australië

Het gezonken Amerikaanse oorlogsschip USS Lexington met de bijnaam Lady Lex is teruggevonden. Zo’n 800 kilometer van de oostkust van Australië. Het vliegdekschip is gevonden door onderwateronderzoekers in opdracht van miljardair Paul Allen en Bill Gates een van de oprichters van softwarebedrijf Microsoft.

Het vliegdekschip werd in mei 1942 bij de Slag in de Koraalzee getroffen door Japanse bombardementen. Uiteindelijk besloot de Amerikaanse marine om het schip tot zinken te brengen. Er zijn 2770 bemanningsleden door andere Amerikaanse oorlogschepen uit het water gehaald, 216 bemanningsleden zijn omgekomen.

In de video is duidelijk een kanon te zien en de naamplaat van het schip. Ook wordt het vliegtuig aan boord in beeld gebracht.

De Slag in de Koraalzee was de eerste zeeslag tussen vliegdekschepen én de eerste waarin de tegenstanders elkaar niet in het vizier hadden. De strijd werd via de lucht gevoerd. De Amerikaanse marine verloor bij de nog twee andere schepen De slag markeerde ook het punt waarop de Japanse opmars in de Grote Oceaan voor het eerst gestopt werd.