VIDEO: Vuurwerk bij demonstratie havenarbeiders

Maandagochtend verzamelden zo’n 250 havenarbeiders zich bij het World Port Center, het hoofdkantoor van het Havenbedrijf Rotterdam om te demonstreren. Er wordt flink wat vuurwerk afgestoken, nitraatbommen, rookbommen en rotjes. Ondanks het vuurwerk is de sfeer gemoedelijk. De havenarbeiders willen de bonden steunen met hun aanwezigheid. Op dit moment is er weer een gesprek tussen FNV Havens en CNV Vakmensen en het Havenbedrijf om hun conflict op te lossen. In november bij een eerder overleg zijn de bonden weggelopen.

De havenarbeiders zijn het niet eens met de snelle ingebruikname van de nieuwe geautomatiseerde terminals in de Rotterdamse Haven. Zij willen een sociaal vangnet voor de mensen die hierdoor hun baan gaan verliezen. Volgens hun berekeningen gaat het om zo’n 800 banen in de komende jaren.

Eén van de havenarbeiders die anoniem wil blijven: “Het gaat te snel, ze zijn nu aan het testen bij RWG en APM en er zullen steeds meer schepen daar gelost worden. Ze hebben daar veel minder personeel nodig natuurlijk en dat zou mij m’n baan wel eens kunnen kosten. Dat er geautomatiseerd gaat worden is normaal, dat is over de hele wereld. Alleen gaat dit veel te snel, wij willen dat het gefaseerd gaat zodat wij de tijd en ruimte krijgen om aan onze toekomst te werken. Wij vragen maar een paar miljoen per jaar, dat is alles. Terwijl het Havenbedrijf 215 miljoen winst maakt per jaar.”

Havenarbeiders demonstreren bij WPC from Navingo BV on Vimeo.

Related news

List of related news articles