VIDEO: Zr. Ms. Van Amstel redt weer migranten op zee

Zr. Ms. Van Amstel heeft op 25 juni 150 migranten aan wal gezet in het Siciliaanse Porto Empedocle. De marine haalde ze van een bootje dat al 5 dagen op zee was. Met een snelle RHIB, zijn de migranten naar het multipurposefregat gebracht. Het ging om 3 kinderen, 21 vrouwen, onder wie 1 zwangere, en 126 mannen. Het migrantenbootje is gezonken.

Het vaartuigje werd afgelopen donderdag, op 104 mijl ten zuidwesten van Griekenland, ontdekt door een maritiem patrouillevliegtuig van Frontex. Zr. Ms. Van Amstel ging er vervolgens heen, maar kwam aan in het donker. Na inspectie bleek de situatie stabiel genoeg om de migranten uit veiligheidsoogpunt pas bij het ochtendgloren naar de Van Amstel te halen. Wel hield de marine het bootje gedurende de nacht nauwlettend in de gaten.

Derde reddingsactie
Het is de derde reddingsactie van de Van Amstel-bemanning in 10 dagen. Op 14 juni zijn er 197 mensen van een zinkend schip op de Middellandse Zee gehaald. Een dag later werden 244 migranten gered. Ook zij zaten op een zinkend schip, op 80 mijl ten zuidwesten van Griekenland. Nederland draagt bij aan Frontex met border security teams, marineschepen, kustwachtvliegtuigen en marechausseepersoneel.

Related news

List of related news articles