Vinvis wordt geborgen in haven van Gent

In de nacht van zondag 8 op maandag 9 november kwam een schip de haven van Gent binnen met een vinvis vooraan op de bulbsteven. Het dode dier wordt uit het water gehesen om vervolgens op de kaai en het bedrijventerrein terecht te komen, aldus het Havenbedrijf Gent.

Het dier is maandagnacht in de haven van Gent terechtgekomen hangende op de bulbsteven van het schip Premium do Brasil. Dit schip kwam rechtstreeks van het Braziliaanse Santos met sinaasappelpulp aan boord.

Met grote kraan uit het water
Het betreft een vinvis van naar schatting 25 ton en 10 tot 15 meter lang. Het exacte gewicht en de lengte zullen pas duidelijk zijn nadat het dier op het droge ligt. Daartoe krijgt het een strop rond de staart. De vis wordt met de brandblusboot ‘Roeland’ van het Havenbedrijf naar de achterkant van het schip getrokken. Een kraan van om en bij de 100 ton zal het dier aan de terreinen van de fruitsapterminal van Citrosuco Europe op het droge hijsen.

Eens de vis op het droge is zal een maritiem bioloog het dier inspecteren op het vlak van doodsoorzaak en eventuele staat van ontbinding. Op basis daarvan zal kunnen worden beoordeeld wat er verder mee gebeurt.

Het dier werd reeds opgemerkt bij het schutten van het schip in de sluis van Terneuzen. Het is voor het eerst dat een vinvis in de Gentse haven wordt aangetroffen. De kosten zullen door de rederij worden gedragen, in dit geval is dat het fruitsapbedrijf Citrosuco Europe zelf.

Related news

List of related news articles