Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Rob Kramer.

Virtual Reality opleiding voor Koninklijke Marine van start

Technische studenten van de Koninklijke Marine kunnen nu met een Virtual Reality (VR) programma kennis maken met marineschepen. Speciaal voor de marine ontwikkeld door Damen Schelde Naval Shipbuilding (DSNS), Thales Nederland en het maritieme innovatiecluster Extended Reality. Het programma is woensdag 19 februari van het nieuwe bevoorradingsschip, door de Koninklijke Marine in gebruik genomen.

Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Rob Kramer.
Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Rob Kramer.
Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Rob Kramer aan de slag met het VR programma.

De zogenaamde ‘Intro-TD-OPV’ ervaring is gemaakt voor studenten van de ‘Koninklijke Marine Technische Opleidingen’. Ondersteund door gametechnieken en een narratief, beweegt de student zich over de Zr. Ms. Holland, een patrouilleschip van de Holland klasse en leert spelenderwijs de functionele inrichting van het schip en de locatie van de systemen aan boord kennen.

Het idee is dat de VR-technologie, gametechnologie en gamificatie bijdragen aan innovatief onderwijs. Hiermee probeert de Koninklijke Marine de technische doelgroep te boeien en binden. Defensie in het algemeen, en de Koninklijke Marine in het bijzonder, hebben tegenwoordig alle hulpmiddelen nodig om geschikt personeel te werven en behouden.

Het VR-programma is in nauwe samenwerking met het Maritiem Innovatiecluster Extended Reality ontwikkeld. Dit cluster wordt grotendeels gerund door marinepersoneel van het Simulatie Centrum Maritiem (SimCenMar). Hier worden experimenten gedaan met allerhande mogelijkheden van ‘extended reality’.

Voor de realisatie van dit VR-project is door DSNS nauw samengewerkt met studenten van de opleiding Mediavormgever van Scalda in Vlissingen. Zij werkten mee in het kader van het opleidingsdeel ‘3D modellen en graphics’. Tot nu toe zijn meer dan tien stagiairs betrokken bij de steeds groeiende VR/AR-afdeling van DSNS.