Vissers gaan actie voeren tijdens Wereldhavendagen

  • binnenland

De Kottervissers uit Urk zijn boos en gaan actie voeren tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam. Met de actiegroep ‘Eendracht maakt kracht’ gaan de vissers met zo’n 45 kotters over de Nieuwe Waterweg naar de Kop van Zuid in Rotterdam varen. “Daar gaan we flyers en gebakken vis uitdelen aan het publiek” verteld Jan De Boer, woordvoerder van het recentelijk opgerichte actiecomité aan de Volkskrant. “Als het een beetje meezit zal de Rotterdamse chef-kok Herman den Blijker de vis klaarmaken.”

De vissers vinden de verplichtingen die door de Europese Unie opgelegd onredelijk. De bijvangst mag bijvoorbeeld niet meer teruggegooid worden in zee maar telt wel mee in de vangstquota terwijl de bijvangst ‘waardeloos’ is voor de vissers.

De vissers vrezen ook dat steeds meer gebied in de Noordzee beschermd natuurgebied gaat worden of locaties voor windmolenparken.

Han Lindeboom, hoogleraar Mariene Ecologie aan de Universiteit van Wageningen zegt tegen de krant dat hij al een kwart eeuw voor het afsluiten van 25 procent van de Noordzee voor alle visserij pleit. De sleepnetten van de kottervissers hebben een verwoestende werking op de zeebodem en dus voor het ecosysteem. Volgens Lindeboom is er maar weinig beschermd gebied.

 

 

 

Related news

List of related news articles